I Uzbekistan räddar mandlar liv

2:54 min

Vi svenskar äter allt mer nötter, mest av allt mandlar. Men merparten av mandlarna kommer från Kalifornien där vattnet inte räcker till för att odla de törstiga träden. I Uzbekistan räddar nötterna i stället liv.

Bönderna i en liten by i södra Uzbekistan på gränsen till Tadjikistan pekar på bergsskammen långt bort i fjärran. En dryg kvadratkilometer av mandelträd finns det där uppe. 6 ton kan det bli ett bra år.

När de plockar nötterna rider de på åsnor, säger bonden Pardali, eller snarare, ibland knuffar vi åsnorna upp.

– Vi brukar stanna några dagar däruppe innan vi kommer tillbaka, säger han.

Nötterna som plockas här är Fairtrademärkta och med pengarna ska de nu borra en brunn så de får rent vatten att dricka. Tidigarre har de behövt ta sig en halv mil för att få vatten.

Nötterna de plockar exporteras till Europa och USA. Men de vilda nötterna från Uzbekistan är bara en liten liten rännil jämfört med de gigantska odlingarna i Kalifornien. Här produceras 1 miljon ton mandlar om året.

Vattnet räcker inte till. Nötterna står för en tiondel av hela vattenanvändningen i hela Kalifornien. Bönderna tvingas borra allt djupare brunnar. På sikt hotas hela vattenförsörjningen i Kalifornien, berättar Cedric David på Nasa. Deras sattelitter kan se hur vattnet försvinner från rymden.

– Inom vår livstid kommer vattnet försvinna om inget görs.

Men redan nu blir många fattiga människor i regionen lidande. Storböndernas kraftiga pumpar sänker grundvattennivån och tömmer brunnar. Invånarna i det lilla samhället El Porvenir får betala dyrt för förorenat vatten från kanalen.

– Vattnet går inte att dricka det är förorenat, min dotter har fått allergiska utslag eksem från kemikalier i vattnet, säger en av samhällets invånare Jennifer Rodrigues.