Mullsjö

Många skadade efter snöbollskrig - inför förbud

1:32 min

På bara någon vecka fick runt 15 elever skador efter snöbollskrig på Trollehöjdskolan i Mullsjö - några av eleverna fick till och med uppsöka läkare.

Därför var skolan snabba förra veckan med att införa ett totalförbud mot snöbollskastning, något som numera är vanligt bland skolorna i länet.

– Förra tövädret hade vi olika händelser som gjorde att vi fattade det här beslutet. Många tycker ju att snöbollskastning är en rolig sysselsättning på raster men det är så lätt att det eskalerar och att det inte blir bra, säger Trollehöjdsskolans rektor Rickard Leo.

Men det är inte bara risken att man kan göra sig illa, framförallt i ögonen, som gjort att skolan snabbt införde ett förbud, berättar rektor Rickard Leo. Snöbollskrig kan också bidra till kränkningar och mobbning mot redan kanske utsatta barn.

– Det kan leda till det i en förlängning. Snöbollskastning kan vara ett utmärkt sätt att sätta igång saker och då vill vi minimera riskerna så mycket som möjligt.

Det är vanligt med snöbollskrigs-förbud på skolgårdarna, visar en rundringning som P4 Jönköping gjort. På Gripenbergsskolan i Tranås bland annat har man en bestämd tegelvägg som det är tillåtet att kasta mot om barnen helt enkelt inte kan hålla sig när det är kramsnö. Men det är förbjudet att kasta på varandra.

Eleverna på Trollehöjdsskolan har tagit emot förbudet bra, säger Rickard Leo.

– De tycker det är bra. Generellt har det mottagits väldigt bra och vi har fått positiva reaktioner från vårdnadshavare.