Peter Dahlin utvisas ur Kina

1:36 min

Människorättsaktivisten Peter Dahlin, som har suttit fängslad i Kina sedan den 3 januari, har släppts ur häktet och utvisas nu ur Kina, det bekräftar hans far för Ekot.

Människorättsaktivisten Peter Dahlin har släppts ur häktet och utvisas nu ur Kina, det bekräftar hans far för Ekot.

Peter Dahlin har utvisats från Kina efter att ha suttit häktad i Peking i tre veckor. Den 35-årige svenske medborgaren drev sedan 2009 organisationen Chinese Urgent Action Working Group för att förmedla rättshjälp och stöd till lokala människorättsaktivister och deras familjer.

Han visades upp på statlig kinesisk TV och tvingades be den kinesiska regeringen och det kinesiska folket om ursäkt för sina påstått brottsliga handlingar, som bland annat sades bestå av att ha hotat statens säkerhet genom att förmedla pengar till kriminella aktiviteter.

Peter Dahlins flickvän som greps samtidigt den 3 januari har också släppts ur häktet idag och fått återvända hem, det bekräftar Peter Dahlins far, Thomas Dahlin, som har haft kontakt med henne vid flera tillfällen. Han berättar också att parets katter ska ha återfunnits – en liten detalj som framhäver hur relativt snabbt processen har gått.

Enligt utrikesminister Margot Wallström sker frisläppandet och utvisningen av Peter Dahlin efter samarbete mellan det svenska utrikesdepartementet och kinesiska myndigheter.

I egenskap av utländsk medborgare ska Peter Dahlin ha åtnjutit privilegier som tillgång till särskild medicinering och extra frukttilldelning i häktet, vilket är långt ifrån de villkor andra gripna som försvarat mänskliga rättigheter i Kina beskriver.

Den senaste tiden har kinesiska advokater som försvarat politiskt känsliga fall behandlats mycket hårdhänt av myndigheterna i Kina och enligt människorättsgrupper sitter minst 13 av dem häktade. Av dem som frisläppts beskriver en del att de blivit torterade för att sedan läsa upp bekännelser framför en kamera.