Miljöfarliga fluorkarboner används ofta i fritidsplagg

1:47 min

Miljöfarliga fluorkarboner används ofta i fritidsplagg, visar en ny rapport från Greenpeace.

De fortsätter att användas trots att det finns ersättare.

Det finns ersättare till de här kemikalierna som stöter bort smuts och vatten, ändå fortsätter de att användas. Annika Jacobson är chef för Greenpeace i Sverige.

– Det ironiska är att kläderna säljs med budskap om fantastiska naturupplevelser. Det blir såklart väldigt dubbelt när de orsakar spridning av ämnena i naturen, säger Annika Jacobson, chef Greenpeace Sverige.

Fluorkarboner, PFAS, används för att stöta bort vatten och smuts i fritidskläder och skor. Men de sprids till miljön, där de inte förstörs. Man vet att djur kan få leverskador och störd fortplantning, och det finns misstankar om hälsorisker för människor.

Greenpeace tog stickprov på 40 fritidsprodukter från olika tillverkare, kläder, tält skor och sovsäckar bland annat. Testerna skedde i flera länder. Nio av tio testade varor innehöll kemikalien, ibland i höga halter.

– Det var framförallt en känga från svenska Haglöfs som hade väldigt höga halter av en av fluorkarbonerna, som dessutom är reglerat i Norge. Den överskrev gränsvärdena för vad som är tillåtet sälja i Norge så de har vi anmält till norska miljömyndigheten. Den innehöll 18 gånger det tillåtna gränsvärdet. 

I en skriftlig kommentar uppger Haglöfs hållbarhetschef att kängan återkallats från butikerna och att materialet bytts ut. Norge har gränsvärden som inte EU-länderna har.

Men det är flera år sedan de första rapporterna kom om de här kemikalierna i fritidskläder. Trots att det finns alternativa medel så fortsätter många tillverkare använda dem.

– Därför borde de här förbjudas. Men det tar lång tid, för det är väldigt många ämnen vi pratar om i den här gruppen som riskerar ha de här effekterna. Så vi ber företagen att ta ansvar själva och gå före och inte använda farliga kemikalier utan använda säkra alternativ som finns på marknaden.