Statsminister talade med anledning av knivmordet

1:26 min

Statsminister Stefan Löfven är i kväll i Mölndal på grund av dagens knivmord på ett HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn. En 15-årig pojke är anhållen, misstänkt för mord på en 22-årig kvinna som arbetade på boendet.

”Jag tror att många människor i Sverige känner en stor oro för att det ska bli mer liknande fall när Sverige tar emot så många ensamkommande barn och unga. Många av de som kommer unga hit har traumatiska upplevelser, och det finns inga enkla svar på hur detta ska hanteras.”

Det sa Stefan Löfven vid en pressträff under måndagskvällen.

Antalet anmälda fall av våld och hot på asylboenden i landet fördubblades under 2015, jämfört med 2014, rapporterar P4 Göteborg idag. I dag begär rikspolischefen mellan 1500 och 2500 fler poliser de kommande åren, bland annat för att kunna hantera bråk och oroligheter vid boenden för asylsökande.

Utan att precisera hur säger statsministern att regeringen i kommande statsbudgetar kommer säkerställa att bland annat polisen ska få tillräckliga resurser.

– Vi vet att exempelvis Polismyndigheten har fått en utökad uppgift med en arbetsbelastning på grund av flyktingsituationen. Då måste man få mer resurser för att kunna arbete med sin säkerhet. Vi ska ta in det i budgetarbetet. Vi vet att det år 2016 finns tillräckligt med finansiella resurser, säger statsminister Stefan Löfven.