Gothemsgården misstänks ha fuskat med kött

3:59 min

Slakteriföretagen Gothemsgården och Gotland K&D misstänks för att ha sålt hundratals ton kött som spritts över Sverige som kravmärkt svenskt kött, men som i själva verket varit uppblandad med utländsk kött.

P4 Gotlands rapportering

Det var livsmedelskontrollen i Stockholm som upptäckte det misstänkta fusket, säger Daniel Selin som är avdelningschef vid Stockholm stads miljöförvaltning.

- Det är två företag som samarbetat tätt. Det ena företaget köper in utländskt kött. Det andra företaget säljer svenskt kött. En hel del det utländska köttet har de sålt som svenskt kött och i en del fall som Kravmärkt.

Bakgrund: Historien om Gothemsgården

Företagen Gothemsgården och Gotland K&D har inte slaktat på Gotland sedan i mars förra året, därefter har all packning skett i Stockholm. Gotland K&D fick styck- och slakttillstånd i början av sommaren och Gothemsgården har inte något tillstånd i Stockholm. Däremot upptäcktes under miljö- och hälsas inspektion att också Gothemsgården var verksam i lokalen, trots att de inte har något tillstånd. I fredags försattes Gothemsgården i konkurs, som i nuläget har sex miljoner i skulder. Enligt konkursförvaltaren kan det röra sig om ännu mer.

Hur upptäckte ni det här?

- Vi fick lite tips från andra mer seriösa handlare, som undrade varför vi inte tittade på fusket med nötkött som pågår i Sverige. Det ledde till det här, säger Daniel Selin.

När har fusket skett?

- Det här har sannolikt pågått under flera år. Vi har utrett en period på sex veckor under hösten 2015. Det rör sig om 50 ton under den perioden. Av den mängden är 23 ton utländskt.

Var har köttet sålts?

- Till privatpersoner, grossister och restauranger. Det kan ha hamnat överallt. Företagen kan inte redogöra för vart det hamnat.

Det var Aftonbladet som först skrev om det misstänkta köttfusket. Ägarna säger till miljö- och hälsoskyddsförvaltningen att det "skett ett misstag" under perioden och att man varit försumliga med sin journalföring. Nu ska ärendet lämnas till åklagare, eftersom livsmedelskontrollen anser att brott ligger bakom.

- Eftersom det är så stora volymer under så lång tid verkar det vara systematiskt. Det här är inte försumlighet, säger Daniel Selin. Försumlighet är enstaka partier. Det här är något annat.

Har du varit med om något liknande?

- Nej, vi har stött på matfusk och köttskandaler tidigare, men inte i sån här omfattning och sådan systematik. Det här är nog det värsta vi stött på och jag lider med de seriösa aktörerna i köttbranschen i dag.

- Vi har tyckt att det varit märkligt att Gothemsgården kunnat sälja så mycket Kravkött, när det inte kan vara så många som levererat till dem, säger ekobonden Jessica Hermansson, som också är ordförande för LRF Gothem.

Det är en "klassisk form av matfusk, som vi hittills trott är vanligast utomlands", förklarar Louise Nyholm, statsinspektör på Livsmedelsverket för TT.

-Visst, det är ovanligt, och visst är det här ovanligt mycket kött som sålts, men den här typen av bedrägerier förekommer. Fast de är bättre på att upptäcka det i andra länder, vi har nog varit lite godtrogna, säger hon.

Fast Livsmedelsverket och alla kommunerna, som delar på kontrollen av livsmedel, har kavlat upp armarna och börjat jaga matfuskarna.

-Viktigast är att vi får tips, så vi får veta var fusket misstänks. Ofta är det folk i branschen som tipsar, säger hon.

Livsmedelsverket fick flera tips om att Gothemsgården använde importerat kött från Irland, men gick inte vidare med uppgifterna.

- Det finns all anledning att vi nu ser över straffskalorna. Jag är inte främmande för att vi skärper dem ytterligare och straffskalor som innebär fängelse, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S).

P4 Gotland söker ägarna till Gothemsgården för en kommentar.

Gothemsgårdens förre plats- och inköpsansvarige, Lars-Erik Persson som slutade i mars 2015, tillbakavisar anklagelserna om fusk. Så länge han var ansvarig garanterar han att Gothemsgården bara köpt, slaktat och sålt gotländskt kött.

- Inte ett annat dugg annat kött. Det är rent skitsnack.