
Många nya företag efter Sonyvarslet
Snart ett år efter det stora varslet på Sony Mobile i Lund ser läget inom telekombranschen i Skåne betydligt ljusare ut. Många av dem som förlorade jobbet har antingen fått nytt jobb eller startat egna företag.
– Jag har länge känt att jag ville starta eget. Det har varit en dröm länge, och jag såg det som en direkt möjlighet att göra det nu. Med det stödet och den hjälpen vi får har det varit en väldigt bra resa, säger Markus Agevik.
Den nionde mars förra året meddelade Sony Mobile vid ett informationsmöte för personalen i Baltiska hallen i Malmö att personalstyrkan i Lund i det närmaste skulle halveras. 2100 tjänster skulle bort i hela världen, och hälften av dem skulle tas i Lund.
En vecka senare besökte näringsminister Mikael Damberg (S) företaget.
– Det är klart att det alltid är en utmaning med varsel, framför allt för de människor som drabbas, men det är viktigt att se att det som avgör hur vi hanterar den här situationen, är om vi kan ta tillvara på den kompetens som medarbetarna har, sa han då.
– Jag skulle vilja säga att man har vänt ett blad och funnit en helt ny energi, säger Linda Malmgren, kommunikationschef på Mobile Heights i Lund, som hjälper telekomföretag i regionen.
Hon tycker att situationen hanterats bra. Det dystra beskedet att 575 anställda och 400 konsulter på Sony Mobile skulle förlora jobben fick alla att gå samman och hjälpas åt. Hon pekar speciellt på Region Skåne, Sonys ledning och näringslivet runtomkring.
– I dag tycker jag inte alls att det ser mörkt ut, utan snarare att man pratar väldigt positivt om allt som har hänt. Vi kan se en otrolig trend med att det startar nya bolag och att saker utvecklas hela tiden.
Men skulle du vilja gå så långt som att säga att det faktiskt fört något positivt med sig för utvecklingen?
– Jag vill inte gå så långt och säga att det som hände var positivt, för jag tycker fortfarande otroligt synd om dem som behövde gå igenom det. Kollar vi på telekombranschen tycker jag inte att det har varit en jättenegativ grej utan att det har blivit något positivt av det.
– Sedan ska vi inte räkna ut Sony heller. De är fortfarande en stark spelare i regionen och har en otroligt bra kompetens kvar inom research.
Enligt Linda Malmgren har en del av dem som blev av med jobbet sugits upp av storföretag som Bosch och IBM. Arbetsförmedlingen i Lund delar bilden av att det gått bra för de allra flesta ingenjörerna. För dem som jobbade som till exempel jurister eller administrativ personal kan det däremot ta lite längre tid att hitta nytt jobb.
Både Arbetsförmedlingen och Linda Malmgren säger att stödet från Sony varit viktigt. De som blivit av med jobbet har kunnat välja antingen ett avgångsvederlag eller att gå in i ett program som ska hjälpa till nytt jobb eller att starta eget företag.
Enligt Sony Mobile har drygt en tredjedel valt att gå in i programmet och ett 70-tal av dem att starta företag. Sammanlagt rör det sig om runt 30 olika företagsidéer.
– Sony Mobile har verkligen hjälpt oss att komma vidare med våra startup-idéer och att komma in i startup-världen, där vi fått träffa inkubatorerna i Malmö, Lund och Köpenhamn. Vi har fått hjälp att träffa affärsutvecklare och affärsänglar, säger Markus Agevik.
Han har tillsammans med en tidigare kollega på Sony startat företaget Mark two bags. Deras affärsidé är att ta fram nästa generations väska.
– Vi vill ta nästa generation av tekniska prylar och ta in det i nya branscher som inte är där i dag. Vår uppkopplade väska kommer att koppla upp din telefon mot väskan och hjälpa dig med vardagliga problem som att ladda batteriet, märka när det ringer eller vara synlig i trafiken, säger Markus Agevik.
De har startat i liten skala men målet är att så småningom växla upp och kunna anställa. Andra företag i branschen har givit ett stort stöd.
– Jag tror att det är ett klimat som man har fostrat länge. I stället för att bara jag ska lyckas, så handlar det mer om att vi tillsammans skapar flera framgångsrika företag.
– När man kommer in ny får man mycket hjälp utifrån, och efter ett tag försöker man själv hjälpa andra. Det är ett givande och tagande, säger Markus Agevik.