Hogir lurade döden

1:48 min

Dokumentärfilmaren Hogir Hirori skulle precis hoppa på en helikopter. Men en sjuk 11-årig flicka fick honom att tänka om. Senare fick han veta att helikoptern hade störtat.

Hogir Hirori var bland de första i Sverige som åkte till Irak i augusti 2014 för att rapportera om IS brutalitet mot oskyldiga människor. Där träffade han den elvaåriga flickan Souad som nu blivit huvudperson i Hogirs dokumentär Flickan som räddade mitt liv.

– Att se henne där tog mig tillbaka till när jag var elva år gammal och flydde från den irakiska regimen 1991, säger han.

Hogir var på väg in i en helikopter när han och Souads vägar korsades.

– Jag hör en liten flicka gråta av smärta under en vattentank i 45-graders värme. När jag går fram och frågar vem hon är så berättar hon att hon heter Souad, var elva år gammal, hade inte sett sina föräldrar på tre dagar, hade inte ätit på flera dagar och var sjuk. Jag blev väldig tagen av henne, berättar Hogir.

Hogir bestämmer sig för att inte åka med helikoptern utan istället försöka hjälpa Souad. Ett beslut som senare skulle visa sig rädda hans liv.

– En timme senare ringde min bror och skrek i telefonen och frågade vart jag var och hur jag mådde. Jag undrade såklart varför han skrek och då berättade han att han sett på nyheterna att helikoptern hade störtat. Souad räddade mitt liv, det är därför filmen heter som den gör, säger han.

Dokumentären Flickan som räddade mitt liv har världspremiär på Göteborgs filmfestival den 2a februari.

Se trailern till dokumentären här!