Peter Dahlin: Jag är hemma nu

1:19 min

EXKLUSIVT: Ekot har intervjuat frisläppte Peter Dahlin.
– Jag är tillbaks i Sverige nu. Jag är glad att vara tillbaka, men tre av mina kollegor och nära vänner sitter fortfarande fast.

English: Swedish Radio interview with Peter Dahlin

Strax efter nyår greps Peter Dahlin i Kina. Nu är den svenske människorättsaktivisten hemma i Sverige igen.

Så här sa han i en exklusiv intervju med Ekots utrikeskorrespondent Hanna Sahlberg.

– Jag är tillbaks till Sverige nu. Jag kom fram i morse, efter diverse förseningar, men är tillbaka i min hemort med mina föräldrar. Jag är glad över att vara tillbaka, men tre av mina kollegor och nära vänner sitter fortfarande fast, utan en snabb lösning.

Eftersom Peter Dahlin suttit i isolerad kinesiskt häkte under tiden som förhandlingarna om hans frisläppande pågått vet han väldigt lite om vad som pågått, varken medialt eller diplomatiskt.

– Trots det så tycker jag det har varit tydligt att ambassaden i Peking och UD här i Sverige har engagerat sig, och gjort ett utmärkt arbete och verkligen gått ”above and beyond”, och jag är väldigt tacksam mot dem som har arbetat på ambassaden med den här frågan, säger han.

– Min flickvän är helt frisläppt och det finns inga anklagelser mot henne.

De kinesiska anklagelserna mot Peter Dahlin kvarstår och om han skulle återvända till Kina skulle han ställas inför rätta.

– Till skillnad från min flickvän så är jag inte helt frisläppt utan jag är släppt av medicinska och diplomatiska skäl, avslutar Peter Dahlin.

Utrikesminister Margot Wallström är glad över frisläppningen.

– Det har ju skett efter kontakter mellan svenska UD och kinesiska företrädare. Vi har använt politiska och diplomatiska kontakter och är förstås mycket glada och välkomnar att han är frigiven nu.

Peter Dahlin har sedan 2009 drivit en organisation i Kina som förmedlat rättshjälp och stöd till lokala människorättsaktivister och deras familjer.

Strax efter nyår, den 3 januari, greps Dahlin. Därefter visades han upp i kinesisk tv och tvingades be den kinesiska regeringen och folket om ursäkt för sina påstådda brott. 

Bland annat påstods dessa innefatta att ha hotat statens säkerhet genom att förmedla pengar till kriminella aktiviteter.

I går kom nyheten att Dahlin släppts ur kinesiskt häkte och utvisats ur landet. På förmiddagen på tisdagen landade han så i Göteborg.

Samtidigt finns ytterligare en svensk medborgare fast i Kina. Det handlar om bokförläggaren Gui Minhai, som Ekot rapporterat om tidigare.

Ytterligare en svensk är fången, hur går det för honom?

– Det är riktigt. Vi oroar oss över att vi har ännu en frihetsberövad svensk medborgare, Gui Minhai, och vi vill förstås se till att vi får besöka honom i närtid och vi efterfrågar klarlägganden helt enkelt om honom, säger utrikesminister Margot Wallström.

Men det är inte aktuellt att frige honom?

– Vi har inte fått några sådana besked.