Fler luras att investera sparpengar i falska värdepapper

2:01 min

Allt fler polisanmäler att de blivit lurade att investera sina sparpengar i falska eller värdelösa värdepapper, men anmälningarna leder nästan aldrig till åtal. Förra året gjordes ett hundratal polisanmälningar om så kallade investeringsbedrägerier. Det är en fördubbling jämfört med 2014, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå.

Lars Malmström är chef för Finansinspektionens avdelning för konsumentkontakt, och möter många svenskar som har, eller håller på att förlora stora summor till bedragarna.

– De jobbar väldigt professionellt under lång tid, och försöker bygga upp ett förtroende. Det kan ta ett eller två år innan erbjudandet kommer. Och som stöd har de webbplatser där det ser ut som att det är en riktig firma. De kan till och med har arrangerat en falsk börs, och de har trycksaker som du kan få, säger Lars Malmström.

De kriminella aktiemäklarna agerar ofta från utlandet. Svenskar är en bra målgrupp för bedrägerierna, då svensken är intresserad av aktier och är relativt bra på engelska, enligt Lars Malmström.

– Det är nog egentligen en ganska bred grupp svenskar som kan drabbas av det här. Men man vänder sig naturligtvis till personer som har någonting att investera. Men det är ju ganska många som har lite pensionspengar sparade, säger han.

Vilka summor handlar det om som folk blir av med?

– Det är lite olika, från 100 000 kronor upp till två till tre miljoner möter vi ganska ofta.

Förra året gjordes ett hundratal polisanmälningar, vilket är en fördubbling jämfört med 2014, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet.

Jan Olsson vid Polisens nationella bedrägericenter kan inte med säkerhet säga vad som orsakat ökningen, men säger att det inte krävs många aktiva bedragare för att anmälningarna plötsligt ska gå upp.

– Siffrorna är så låga så det räcker att ett aktör kommer in så ökar de avsevärt. För det är aldrig bara en person som drabbas av investeringsbedrägerier, de riktar sig till ett antal personer.

Polisanmälningarna leder i princip aldrig till åtal och pengarna försvinner vanligtvis till Kina via Hong Kong, enligt Jan Olsson.

– Det görs ju av en anledning, för att vi inte får ut information därifrån. Pengarna försvinner spårlöst, säger han.

Finansinspektionens råd för att inte bli indragen i bedrägerierna är enkelt.

– Om det ringer någon som du inte känner, och kanske pratar engelska, och erbjuder eller pratar om investeringar, så är det bästa rådet att tacka nej och lägga på luren, säger Lars Malmström.

Finansinspektionen listar även oseriösa företag på myndighetens hemsida.