Kostnaden för Liljevalchs renovering skenar

1:18 min

Den planerade renoveringen av Liljevalchs konsthall riskerar att tränga undan andra angelägna kultursatsningar. Det menar den borgerliga oppositionen i Stockholms stad.

– Det är viktigt att man gör de här stora satsningarna men de får inte störa ut mer småskaliga och medborgarnära och viktiga verksamheter, säger Rasmus Jonlund, vice ordförande i kulturnämnden(L).

Andra kultursatsningar som riskerar att trängas undan är till exempel biblioteks- eller kulturskolesatsningar, säger Rasmus Jonlund.

Kostnaderna för Liljevalchs upprustning har ökat med omkring 80 miljoner kronor. Det framgår i projektets senaste genomförandebeslut som Kulturnytt har läst. Beslutet klubbades igår i kommunfullmäktige. Kostnadsutvecklingen är oroväckande tycker Rasmus Jonlund.

- Det är väldigt mycket pengar det handlar om så man skulle behöva ta det här på ytterligare lite större allvar från majoritetens sida.

Liljevalchs upprustning finansieras bland annat av fastighetsnämnden. Ordförande där är Jan Valeskog (S). Han understryker att oppositionen varit med och röstat igenom förslaget och han står fast vid att upprustningen och ombyggnaden av konsthallen är rätt prioritering.

– Att göra det här som kom till nu det är vi tvungna att göra annars kommer Liljevalchs att sjunka ner i leran ännu mera, det går liksom inte.

Syftet med Stockholms Stads renovering och ombyggnad är att Liljevalchs konsthall ska kunna möta dagens miljö- och säkerhetskrav och öka antalet utställningar från fyra till åtta per år. Nyinvigningen är planerad till 2017.