Dokumentären om IS brutalitet och flickan Souad

2:29 min

När dokumentärfilmaren Hogir Hirori reser tillbaka till sitt hemland för att rapportera om IS terror möter han en flicka som räddar hans liv. Men plötsligt är hon försvunnen. 

– Jag träffade henne första gången i augusti 2014 och sedan tappade jag spåret efter henne. Det tog mig sex månader att hitta henne igen. Det hade redan hunnit byggas 25 flyktingläger i området och det var 2.2 miljoner människor som hade flytt till Irakiska Kurdistan, berättar Hogir Hirori.

Hogir Hirori, fotograf och dokumentärfilmare, åker till Irakiska Kurdistan för att rapportera om IS brutalitet. Där blir erbjuden att följa med en helikopter till Shingalbergen där hundratusentals människor är omringade av IS, utan tillgång till varken mat eller vatten. Men något hindrar honom från att kliva ombord. Den 11-åriga flickan Souad ligger ensam på marken och gråter av smärta i 45 graders värme.

Han stannar hos henne och får sedan besked om att helikoptern kraschat och den lilla flickan har räddat hans liv. När Hogir lämnar flickan en liten stund är hon plötsligt spårlöst försvunnen. Han bestämmer sig för att hitta henne men utan resultat. Då ringer telefonen.

– Det var väldigt svårt att hitta henne. Efter sex månader när jag hade tappat hoppet om att hitta henne, och var på väg tillbaka till min familj i Sverige, då ringer en kollega som jobbade med mig där nere och sa att han precis träffat en man som vet vilka de är. Han kände igen hennes föräldrar och visste var de bodde i ett annat flyktingläger. Så jag vände tillbaka och bestämmer mig för att stanna kvar och åka tillbaka för att träffa Souad, berättar Hogir Hirori.

Följden av resan blir dokumentären "Flickan som räddade mitt liv". Den har världspremiär på Göteborgs filmfestival 2 februari och visas sedan ytterligare tre gånger. Dagen efter premiären anordnas också ett seminarium med ett samtal kring bilder som symboler för konflikter. Men också om medkänslan, likt den Hogir Hirori upplevde i sin resa, kan göra någon till en bättre dokumentärfotograf.

Hogir Hirori vet hur det är vara på flykt. Han kom till Sverige 1999 och nu hoppas han att filmen ger en större förståelse för hur det är att lämna sitt hemland.

– Jag vill bara att den här filmen ska nå så många som möjligt i Sverige och i andra länder för att förstå hur det är att vara människa. Och att vara på flykt hela tiden, säger dokumentärfilmaren Hogir Hirori.