Riktad reklam till kvinnor - fler alkoholskadade barn

2:16 min

Alkoholindustrin vänder sig nu allt mer mot Afrika, Asien och Latinamerika när andra marknader är mättade. I Sydafrika har man högst andel alkoholskadade barn i världen och när reklamen nu allt mer inriktar sig mot att få unga kvinnor att dricka mer, så kan det ytterligare förvärra problemet varnar alkoholforskare.

– När jag var gravid med mitt senaste barn drack jag mycket alkohol, berättar en kvinna i en sydafrikansk kåkstad som vill bli kallad Nosphelele, men egentligen heter något annat.

Barnet fick så kallat fetalt alkoholsyndrom. Det syns i ansiktet, med tätt mellan ögonen och lång slät överläpp och pojken som nu är fyra år har dessutom svårt att gå. Om han kommer att få koncentrationsproblem i skolan som många alkoholskadade barn får tiden utvisa. I vissa delar av Sydafrika är var fjärde barn alkoholskadat, vilket är högst andel i världen.

– Jag är ledsen att min son fick alkoholskador för att jag drack under graviditeten, säger Nosphelele.

Samma sak har hänt en gång förut med en äldre son som hon dessutom smittade med hiv i fosterlivet, men han lever inte längre. Barnens pappa är alkoholiserad och slog henne ofta. Spriten fick henne att glömma smärtan.

Nu har Nosphelele lämnat honom, slutat dricka och ska starta en mammagrupp för att stötta andra kvinnor att inte upprepa hennes misstag.

I Sydafrika dricker bara halva befolkningen alkohol och fler män än kvinnor. Det hoppas den Sydafrikanska bryggerijätten SAB Miller och andra spritbolag ändra på med till exempel ciderreklam riktad till storstadstjejer.

– Det här kommer oundvikligen öka risken för att fler barn föds med alkoholskador framöver eftersom många unga kvinnor inte märker att de är gravida förrän efter många veckor, säger professor Charles Parry vid Sydafrikas medicinska forskningsråd.

– Det pågår en strid just nu i Sydafrika.

På ena sidan står alkoholindustrin som vill stoppa ett föreslaget reklamförbud, höjd minimiålder och högre skatt för att få ned råsupandet i landet och som fått med sig sportministeriet, som fasar för missade sponsorintäkter.

På andra sidan står hälsoministeriets vars utredning visar att alkoholskadorna kostar samhället tiotals miljarder kronor årligen, mer än dubbelt mot vad industrin drar in i skatter och arbetstillfällen.