Sonen övningskörde i 180 - mamman frias

2:31 min

Farten var uppe i nästan 200 kilometer i timmen men mamman frias från brott trots att hon satt bredvid sonen som övningskörde. Skaraborgs tingsrätt är oenig i sitt beslut; två nämndemän ville se en fällande dom.

Två trafikpoliser står utmed riksväg 26 vid infarten till Stöpen. Då passerar två bilar i hög fart och patrullen bestämmer sig för att ta upp jakten. En av poliserna hördes häromdagen som vittne i tingsrätten: 

- På den ena bilen sitter en övningskörningsskylt. Vi hänger på, det känns inte stabilt. Vi kommer upp i 200 kilometer på vår mätare. 

Det här målet är ovanligt. Det handlar om vilket ansvar du har som handledare för den som övningskör. I det här fallet en mamma och hennes då 17-åriga son som var på väg från Mariestad mot Skövde.


När sonen blir omkörd av en bilist som tutar och dessutom pekar finger tappar han besinningen och ökar farten. Det är hundraväg men de är uppe i nästan det dubbla. 

Polispatrullen får stopp på bilen strax utanför Skövde:

- Där sitter pojken och hans mamma. Han säger att han skulle race´a med bilen framför honom, berättar trafikpolisen i rätten. 


Mamman säger under rättegången att hon sa till sonen att sakta farten, men det var som att prata med en vägg och hon vågade inte ingripa på annat sätt med tanke på farten.

Hon har erkänt både fortkörning och brott mot trafikförordningen, som åklagaren åtalat för, men frias ändå av tingsrätten.
De menar att hon varken haft ett uppsåt eller varit oaktsam.

När du agerar som handledare vid övningskörning ska du betraktas som förare, menar tingsrätten. Men om eleven, i det här fallet sonen, medvetet bryter mot dina instruktioner så räknas du inte som oaktsam och ett uppsåt tror man inte mamman haft.

Men tingsrätten är oenig i sin dom; två av nämndemännen menar att mamman snarare varit likgiltig när sonen inte saktade ner. Detta bygger de på polisens vittnesmål om hennes reaktion när hon stoppades:

- Hon satt och pratade i telefon och sa väl någonting om att jag försökte få honom att sänka hastigheten men att pojken inte hade lyssnat.

Juristdomaren och en nämndeman friar kvinnan medan två av nämndemännen anser att kvinnan ska dömas.

När det väger jämnt i tingsrätten så gäller principen hellre fria än fälla, och kvinnan slipper penningböter på 4 750 kronor som åklagaren yrkat.

Åklagaren Jennifer Hasselroth vet ännu inte om hon ska överklaga. Eftersom det är ett mindre allvarligt brott kommer hovrätten inte ta upp målet automatiskt utan det krävs särskilda skäl.