Ockupant dödad i polisinsats i USA

1:20 min

I USA har det nu på morgonen gjorts en polisinsats mot de personer som i flera veckor ockuperat ett naturreservat i delstaten Oregon.

En av ockupanterna dödades och en annan skadades när det blev skottlossning vid insatsen och flera personer är gripna.

De kallar sig frihetsälskande amerikaner som bara lyder Bibeln och konstitutionen. De erkänner varken myndigheter, lagar eller demokratiska politiska processer.

Den andra januari dök denna beväpnade vita patriotmilis upp på landsbygden i östra Oregon, där ingen av dem har några rötter, men där de genom att ockupera en del av ett naturreservat sa sig vilja visa sitt stöd för några byinvånare som brutit grovt mot USA:s landlagar och som dömts till fängelse för det.

De straffade ville inte ha dem där och övriga bybor bad allt mer högljutt männen att försvinna, men ockupanterna sa att de skulle stanna i flera år.

I övriga USA har det kritiskt undrats över att myndigheterna i flera veckor låtit ockupanterna hållas, i en tid när amerikansk polis alltför lätt anses skjuta först och fråga sedan.

Nu på morgonen stoppades åtta av männen i en vägspärr, exakt vad som hände sen är ännu inte känt.

Klart är att det blev skottlossning och att en ockupant dödades, en annan skadades och resten greps misstänkta för att som FBI uttrycker det "genom våld och hot ha konspirerat mot amerikanska myndighetspersoner och hindrat dem från att upprätthålla lagen".

Enligt vad milisgruppen uppger på sociala medier fortsätter övriga medlemmar nu ockupationen vid naturreservatet, alltmedan lokal och federal polis har omringat området.