Flyktingar tar vägen via finsk-ryska gränsen

2:20 min

Allt fler nordiska länder har infört id-kontroller på färjor och tåg till Norden. Den finsk-ryska gränsen är ytterligare ett sätt för flyktingar att ta sig hit.

En stängning av finska gränsen mot Ryssland går inte att utesluta.

Finska radio- och tv-bolaget YLE:s reporter, Antti Kuronen, är på plats i det lilla samhället Kandalaksja i Ryssland. Där väntar människor, ofta i svår kyla, på att få ta sig till gränsen och söka asyl.

Mitt ute i ingenstans, tjugo mil från den finsk-ryska gränsen väntar några hundra flyktingar på lov att få resa till den finska gränsen, berättar YLE:s utrikesreporter Antti Kuronen.

– Här finns människor från många olika länder, Kongo, Kamerun, Syrien, Irak men också Afghanistan, säger Antti Kuronen på telefon från det lilla samhället Kandalaksja söder om Murmansk.

Sedan flera nordiska länder gjort det svårare att ta sig fram till gränsen för att söka asyl, har en del nu börjat bege sig till Ryssland i stället.

Bland de som Antti Kuronen har mött finns både människor som flugit direkt till Moskva från länder i Mellanöstern som Libanon och Syrien, och de som vistats en tid i Ryssland på till exempel studievisum som nu håller på att gå ut.

På plats i Kandalaksja köper de asylsökande gamla skrotade bilar som de sedan själva kör de återstående milen till gränsstationen i Salla i östra Finland. Flera uppger för YLE att de har fått betala pengar för att få ge sig av på den sista etappen.

Eftersom de finska gränsmyndigheterna bara släpper igenom några bilar åt gången, för att registrera varje asylärende ordentligt, har ryska myndigheter ordnat så att de som väntar ska få plats på hotell mot betalning.

Men många säger sig inte ha råd och sover i stället i bilarna de har köpt, i svåra minusgrader.

– Jag såg flera som sov i sina bilar med motorn igång. Här är ju verkligt arktiska förhållanden så det är bedrövliga omständigheter.

Finlands regering har liksom flertalet EU-länder försökt minska möjligheterna för flyktingar att ta sig till landet, senast genom visumkontroller på färjor från Tyskland.

På tisdagen träffades de ryska och finska inrikesministrarna för att diskutera flyktingsituationen vid gränsen och även det som bägge beskrev som illegal invandring till sina länder.

Finlands inrikesminister Petteri Orpo uteslöt inte en stängning av den hundra mil långa gränsen mot Ryssland, och sa att vidare åtgärder från Finlands sida är att vänta i slutet av veckan.