Kraftig uppgång för ekologiska livsmedel

2:19 min

Försäljningen av ekologiska livsmedel ökade med nära 40 procent under fjolåret och värdet på marknaden var över 21 miljarder kronor.

Enligt marknadsbevakningsföretaget Ekoweb ökade exempelvis ICA:s försäljning av ekologiskt med 50 procent i fjol.

I kronor räknat sålde kedjan ekoprodukter totalt under 2015 för nära sju miljarder, motsvarande en tredjedel av all ekologisk livsmedelsförsäljning i Sverige.

ICA:s miljöchef Maria Smith menar att svenska konsumenters miljömedvetenhet är en stark drivkraft bakom ökningen.

–-  Åtta av 10 kunder gör regelbundet inköp av ekologiskt så det finns egentligen inte längre någon typisk EKO kund utan vi ser att i stort sett alla våra kunder väljer ekologiskt, säger hon.

Försäljningen av ekologiska produkter ökar alltså i butikerna, men trots det ökar försäljningen ännu mer i näthandeln.

Något analytikern Cecilia Ryegård vid Ekoweb tror beror på de grupper som väljer att handla via datorn.

–- Det kan vara så att det är yngre konsumenter och barnfamiljer där vi vet att ekologiska produkter slår högt.

Cecilia Ryegård bedömer att försäljningen av ekologiska livsmedel fortsätter öka med 20 procent nu under 2016 och att marknaden fördubblas de närmaste tio åren, räknat från dagens nivå.

Det skulle i så fall ge en marknadsandel på runt 15 procent år 2025.

Samtidigt ser hon behov av flera åtgärder för att säkra att det faktiskt är ekologiskt producerat konsumenterna får när de betalar för just det i butikerna. Det sagt efter uppgifterna i dagarna att tiotals ton felmärkt kött kommit ut på svenska marknaden.

–  Jordbruksverket skiljer inte i statistiken över importerade livsmedel på ekologiskt och konventionellt producerat. Om man kunde veta hur mycket ekologiskt som importeras kunde det gå att jämföra det med hur mycket som säljs.