EU-panelens kopplingar till sockerindustrin

Hur gick det till när EU:s livsmedelsmyndighet Efsa kom fram till att man inte blir tjock av socker? Här är kopplingarna mellan experterna i Efsas panel* som beslutade om råden och sockerindustrin.

Läs mer: Efsas svar på kritiken

När EU:s livsmedelsmyndighet Efsa skulle granska hur sockret påverkar hälsan kom kommittén fram till att man inte blir tjock av socker. Världshälsoorganisationen WHO svarade att kommittén inte haft koll på forskningen.

Ekot och Matens pris kan visa på kopplingar mellan kommitténs experter och sockerindustrin, och studierna de lutade sina slutsatser mot var betalda av godis- och läskindustrin.

Experternas kopplingar till industrin

Av expertpanelens 21 medlemmar har åtta kopplingar till sockerindustrin.

Carlo Agostini

Konsult för Soremartec Italia, ett företag som producerar snacks och chokladprodukter.

Jean Lois Bresson

Konsult för Senoble (tillverkar desserter), Syndiafrais (mjölkbaserade desserter) med flera.

Susan Fairweather-Tait

Konsult för Pepsico, Unilever och Danone (söta yoghurtar). Har fått forskningsbidrag från Coca cola och Unilever.

Albert Flynn,
Ordförande i Efsa-panelen

Medlem i ett hälsoråd för Kraft Food (Numera Mondelez) . Har fått forskningsbidrag från Danone, Kelloggs och Masterfoods.

Seppo Salminen

Medlem i Valios rådgivande panel. forskningsanslag från Nestle, Danisco, Bioferme och International Dairy federation.

Yolanda Sanz

Fått forskningsanslag av Danone institute.

John Joseph Strain

Konsult för Danone forskningsanslag från Nestle.

Inge Tetens

Fått forskningsanslag från Arla, Lantmännen, en dansk mjölkforskningsfond, Danisco, Kelloggs och ILSI. Har även kopplingar till ett bolag med fokus på bantningspiller.

*panelmedlemmar mellan 2009-2012


Rapporterna sockerindustrin betalat

När experterna i Efsa-kommittén motiverade sin slutsats, att man inte blir tjock av socker, hänvisade de till en rad studier. Dessa var betalade av sockerindustrin i Europa, läskindustrin i USA och godisjätten M&M Mars.

Efsa hänvisar till dessa studier för att bevisa att det inte finns tydliga kopplingar mellan högt sockerintag och viktuppgång.

Efsa menar också att det inte är vetenskapligt bevisat att sockersötade drycker bidrar till viktökning. De refererar först några studier som funnit en sådan koppling men avfärdar sedan dessa med en enda studie.

De tre författarnas arbetsgivare hade bidrag från både Pepsi och Coca Cola, och en av dem utsågs till vetenskaplig chef på lobbyorganisationen.