Natos upprustning den största på länge

2:08 min

Den militära uppladdningen i världen i fjol var den största på många årtionden. I den rapport som försvarsalliansen Nato släppte under torsdag förmiddag talar generalsekreteraren Jens Stoltenberg om att Nato förra året gjorde sin största upprustning på länge.

– Vi har genomfört den största uppladdningen sedan slutet av kalla kriget, förklarade Jens Stoltenberg här från Natos högkvarter i Bryssel. Han presenterade sin årsrapport på 117 sidor där en rad exempel på uppladdningen under förra året lyftes fram.

Det handlar om alltifrån en ökad spaning i luftrummet över de baltiska länderna med hjälp av fler militärflygplan än tidigare och där stridsflygplan placerats ut av Nato i Polen och Rumänien.

I fjol var det också fler militärfartyg från Nato i Östersjön, Svarta havet och Medelhavet.

Ett annat exempel är också att Natos snabbinsatsstyrka ökade från 13 000 till 40 000 soldater, redo att sättas in och försvara de 28 medlemsländerna på bara några dygn. Säkerhetsläget har förändrats radikalt på flera områden, enligt Nato.

– Fjolåret visade hur osäkerhet utomlands direkt kan påverka vår säkerhet hemma. Vi såg det i de brutala terroristattackerna i våra städer, i den största flyktingkrisen sedan andra världskriget. Vi såg det också genom Ryssland fortsatta aktioner i Ukraina, sa Jens Stoltenberg.

Men den militära uppladdningen har inte stannat av. Den lär fortsätta med tanke på att vissa Natostyrkor, baser och centra ännu inte är plats där de ska finnas enligt tidigare beslut.

Det handlar till exempel om olika samordningsstyrkor mellan Nato och de nationella militära styrkorna. I fjol placerades sådana ut i alla de baltiska länderna men också i Polen, Rumänien och Bulgarien. Nu återstår bara Ungern och Slovakien.