Moderaterna utvecklar förslag om jobb för unga

1:17 min

Moderaterna vidareutvecklar nu sitt förslag om en första jobbet-anställning, en särskild provanställningsform för nyanlända och unga under 23 år. Partiet anser att upp till 40 procent av en heltidsanställning kan vara obetald utbildning eller praktik, och Moderaterna tycker inte att arbetsförmedlingen ska behöva ge sitt godkännande till utbildningsplanen.

– Det handlar om att det ska vara enkelt för arbetsgivare och arbetstagare att tillsammans sluta ett avtal. Man behöver inte blanda in arbetsförmedlingen, som vi vet att många tycker är krångligt att göra, säger Elisabeth Svantesson, arbetsmarknadspolitisk talesperson för Moderaterna.

Moderaterna föreslog i höstas en helt ny anställningsform, det man kallar första jobbet-anställning, riktad till unga utan gymnasieutbildning och nyanlända personer. Det är alltså provanställning på upp till 18 månader, där upp till 40 procent av ett heltidsjobb kan innehålla obetald praktik eller utbildning.

Till skillnad från i höstas säger nu Moderaterna att arbetsförmedlingen inte ska behöva blandas in vad gäller utbildningsdelen, om det inte handlar om ett särskilt stöd eller subvention till arbetsgivaren.

– Vi måste ju se till att fler går från bidrag till jobb, och det här är ett sätt att göra det enklare på.

Vem är det som ska avgöra om det utbildning eller arbete man utför?

– Det här behöver vi titta vidare på, men först och främst handlar det om att arbetstagare och arbetsgivare är överens om utbildningsinnehåll och vad som ska utföras.

Hur ser du på riskerna att arbetstagare kan komma att utnyttjas av arbetsgivare?

– Det kommer finnas arbetsgivare som utnyttjar olika system, vi måste se till att kontrollsystemen fungerar så bra som möjligt så att det inte kan ske.