Möbeldesignern och arkitekten Johan Huldt har avlidit

Johan Huldt var en av de största och första skaparna av "platta paket-möbler" i lackerade stålrör med dynor som hade tvättbara bomullsöverdrag. Dessutom var han professor i design vid Borås Högskola och VD för Svensk Form under åren 1996 till 2002.

Under slutet av 1960-talet skapade han möbelföretaget Innovator Design Studio, tillsammans med kollegan Jan Dranger.

Möblerna blev mycket populära - framför allt utomlands och licenstillverkas i bl.a. Japan, Spanien och Brasilien. Några möbler i urval: Kuddlådan, få­tölj­en 099, stolen Stuns, stolarna Slim och Gazell, rull­bordet Tech Trolley och fåtöljen/soffan Baluff. Han har skapat över 70 möbler.

Han öppnade även butikskedjan Basic Design 1978.

Han var son till arkitekten och rektorn på Konstfack, Åke Huldt och konstnären och matskribenten Märit "Hiram" Huldt.

Johan Huldt blev 74 år.

Det var konkreta fakta. Tillåt undertecknad som personlig vän lägga till några rader.

Johans klurighet är ett minne jag kommer att bära med mig.  De pigga intensiva ögonen som kikade på en för att se om man var med på en vindlande och språkligt vig fundering över allt man tänkas kan inom design.

Den milda och samtidigt bestämda kraften bakom hans ord. Den byggde på den stora kunskapen som han fått med sig från hemmet, men också förvärvad genom den långa erfarenheten av både praktiskt arbete och filosofiska tankar kring design.

Konsten att skapa något utifrån konkreta svårigheter som viktens betydelse för möbler som ska packas och transporteras eller en tomts beskaffenhet för ett husbygge. På en tårtbitsformad tomt på Mallorca, vid en pytteliten rondell sist på en återvändsgränd, skapade Johan Huldt ett unikt hus som dessutom är i enlighet med mallorkinsk tradition.

Han efterlämnar hustru Li och barnen Mikael och Maria med familjer.

Lyssna på en kort intervju ur programserien Hjärtslag - Är tystnaden en lyx för de rika?