Bröderna Saliba döms för trippelmordet

1:32 min

Hovrätten dömer bröderna Mark och Martin Saliba för trippelmordet i Uddevalla förra året. Martin Saliba jagas nu över hela världen.

Här hittar du P4 Västs samlade rapportering.

Den 7 mars förra året hittades tre personer brutalt avrättade i närheten av Uddevalla sjukhus. Kort därefter greps bröderna Mark Saliba, 23, och Martin Saliba, 22, misstänkta för att ha skjutit de tre offren. 

Bröderna har hela tiden nekat till mordanklagelserna, fast med olika versioner. 

Tingsrätten dömde den äldre brodern till livstids fängelse för mord men friade den yngre brodern. 

Hovrätten gör nu en helt annan bedömning och dömer båda bröderna för mord till livstids fängelse. Hovrätten skriver att bröderna "tillsammans och i samförstånd" skjutit.

Den yngre brodern dök inte upp på sista dagen i hovrättsrättegången – han är nu internationellt efterlyst och enligt åklagaren Victoria Karlsson vet man var han befinner sig.

– Det pågår ett intensivt arbete för att hitta honom, men vi vet var han är, säger hon till P4 Väst.

Det är ett prioriterat ärende för polis att gripa den yngre brodern, men exakt vad som görs vill kriminalkommissarie Thord Haraldsson inte säga.

– Det är ett intensivt arbete som pågår. Han är internationellt efterlyst och det pågår ett arbete både i Sverige och utomlands, säger han.

P4 Väst har pratat med systern till kvinnan som sköts i trippelmordet. Vi var med henne samtidigt som hon fick reda på vad domen blev, och hon beskriver den som en upprättelse.

– Jag vet hur det känns att gråta av lycka. Allt som vi har krigat och kämpat för, allt som vi har gått igenom. Äntligen har vi fått upprättelse, säger hon. 

Men hovrättens dom får kritik från den yngre broderns advokat Claes Östlund. Framför allt om hur man har resonerat kring att bröderna har åkt till mordplatsen tillsammans.

– Det är ju fantastiskt om de påstår det, säger Östlund i en spontan kommentar till TT och fortsätter: 

– Den springande punkten är att det är klarlagt att den yngre brodern klev av motorcykeln de åkte på, enligt ett vittne. Han gick sedan till brottsplatsen, han åkte inte, säger Claes Östlund.

Det är uppenbart att Hovrätten har gjort en helt annan bedömning när de gäller de vittnen som har hörts i rätten.

Hovrätten avfärdar ett vittne som säger att den yngre brodern klev av vid Uddevalla sjukhus strax före morden.

I stället lägger man tyngd vid två andra vittnen som sett hur två personer flytt från mordplatsen.

Domen hyllas av åklagaren Per-Erik Rinsell.

– Jag tycker den på ett fördjupat sätt analyserar bevisning föredömligt och kommer till den slutsats som jag anser att man ska komma till, säger han till P4 Väst. 

Exakt vad som hänt på natten den 7 mars har vi inte fått veta eftersom bröderna sagt att de inte var på plats.

Inte heller något klart motiv har presenterats men åklagaren Per-Erik Rinsell har fört fram att morden, som beskrivs som avrättningar, har varit en hämnd från bröderna för att deras pappa hade blivit rånad.