Babylonierna räknade också med grafer

1:25 min

På fyra lertavlor från 50-350 år f.Kr har man kunna se att babylonierna delvis använde sig av en geometrisk metod för att visa Jupiters placering på himlen, trots att det är en metod man brukar spåra först till 1300-talet.

– Jag är inte förvånad över att babylonierna också räknade med geometriska metoder. Att man inte har sett det tidigare beror antagligen på att lertavlorna har varit väldigt svåra att tyda. Man måste vara väldigt envis och genialisk för att tyda dem, säger Göran Henriksson som är arkeoastronom vid Uppsala universitet.

Det är Mathieu Ossendrijver, historieforskare vid Humboldt-universitetet i Berlin, som har stått för genialiteten.

Man har tidigare vetat att babylonierna har räknat på olika himlakroppars placeringar. Men av 450 stycken små lertavlor som beskriver detta i text och så kallad aritmetik, det vill säga plus, minus, och multiplikation, så finns det fyra lertavlor som har varit betydligt svårare att tyda.

Nu har Ossendrijver alltså lyckats se att de här lertavlorna bevisar att babylonierna har använt så kallade geometriska metoder, vilket i det här fallet innebär att man har ritat upp Jupiters placering på himlen genom olika typer av grafer. En metod som man tidigare har daterat först till 1300-talet.

Göran Henriksson tänker sig att metoden i det här fallet kan ha haft pedagogiska syften.

– Eftersom det är jobbigare att rita upp graferna än att skriva ner dem som en formel, så kan man misstänka att de har används i någon sorts övningsexempel, eftersom det är lättare att förstå. Babylonierna hade alltså på så sätt kommit väldigt långt och kunde ha ambitionen att även vara pedagogiska, säger Göran Henriksson.

Referens: Mathieu Ossendrijver. Ancient Babylonian astronomers calculated Jupiters position from the area under a time-velocity graph. Science 29 januari 2016. DOI: 10.1126/science.aad8085