Gotlänning i riksdagen efterlyser hårdare straff för matfusk

Jesper Skalberg Karlsson (M) vill att landsbygdsministern inte bara pratar om hårdare straff för matfusk utan kommer med konkreta förslag.

Enligt Jesper Skalberg Karlsson kan en tydlig innehållsmärkning av livsmedel garantera att konsumenter kan göra sina val. Han tycker att livsmedelsbranschens egna ansträngningar, men olika märkningar ska tas på stort allvar.

- Ett fåtal oseriösa aktörer riskerar inte bara sina kunders förtroende, utan äventyrar också anseendet för en hel bransch, skriver Jesper Skalberg Karlsson i ett pressmeddelande.

Efter att två företag misstänks ha sålt tonvis utländskt kött som svenskt och kravmärkt är frågan om straff för matbedrägerier åter aktuell.

Jesper Skalberg Karlsson påpekar att landsbygdsminister Sven-Erik Bucht verkar har ändrat inställning efter hand som köttskandalen rapporterats i media. Han uppfattar att landsbygdsministern inte är främmande för att skärpa straffskalorna, med bland annat fängelse.

- Därför är det viktigt att landsbygdsministern också följer upp sina löften med verklig politik. Förslagsvis genom en proposition till Sveriges riksdag, skriver Jesper Skalberg Karlsson.

Nu vill han att Sven-Erik Bucht svarar på frågan om regeringen har tagit några initiativ för att skärpa straffskalorna vid matbedrägerier.