Umeå

Hemlösa Peter sover på stationen

1:32 min

Umeå har en nollvision mot hemlöshet. Ändå finns hemlösa. Peter sover på järnvägsstationen men halv tre körs han ut av en vakt.

Vi har träffat Peter i Umeå som saknar bostad. Han sover på busstationen och järnvägsstationen men mellan halv tre och halv fem på morgonen är det stängt på båda ställena och portarna är låsta överallt.

Peter vill inte bli igenkänd, därför har vi förvrängt hans röst. Han heter egentligen något annat.

Det är samma visa varje kväll. Hämta sovsäcken. Gå till busstationen. Sova på en bänk. Gå över till järnvägsstationen innan busstationen stänger halv tolv. Rulla ut sovsäcken på golvet på järnvägsstationen och försöka sova.

Halv tre på natten kommer en vakt för då stänger järnvägsstationen. Ut på gatan i kylan fram till halv fem när busstationen öppnar. Två timmar ute i kylan.

Umeå kommun har en handlingsplan mot hemlöshet och en nollvision. Det har kommunfullmäktige beslutat. Planen gällde 2014-2015 och ska utvärderas innan sommaren.

I den senaste officiella mätningen, gjord i maj 2011, hade Umeå 25 akut hemlösa varje natt. Människor utan tak över huvudet. Hur många de är idag är osäkert.

Peter tror att de är fler än de 10-20 som den ideella organisationen Öppen Gemenskap räknar som akut hemlösa. Om man räknar in EU-migranter som bor i husvagn i Umeå blir siffran betydligt högre.

Järnvägsstationen är ingen bostad för hemlösa utan en väntsal för dem som ska åka tåg. Det säger Bertil Hammarstedt som är VD för det kommunala bolaget INAB, Infrastruktur i Umeå AB, som äger stationen.

På frågan vad han tänker om att folk blir utkörda från stationen mitt i natten svarar han:

-Det kan rimligtvis inte vara ett företag som INAB som ska se till att utesovare får sova hos oss. Det är väldigt enkelt. Det måste finnas någon myndighet som tar hand om dem som inte har bostad. Det kan inte vara INABs uppgift, säger Bertil Hammarstedt.