L: Sänkta ränteavdrag måste ge lägre skatt

1:57 min

Sänkta ränteavdrag på bolån är en av de frågor som väntas diskuteras under de blocköverskridande samtalen om bostadspolitiken som inleds på måndag. Men Liberalerna ställer krav för att gå med på en nedtrappning.

– Att avskaffa ränteavdragen blir ju i praktiken en betydande skattehöjning för vanliga människor. Det totala beloppet är ju flera tiotals miljarder kronor. För vår del är vi inte beredda att acceptera en total höjning av skattetrycket i Sverige, utan detta måste i så fall kombineras med andra skattesänkningar, främst skatt på arbete, i form av sänkta inkomstskatter, sänkta marginalskatter. Annars är det inte aktuellt, säger Liberalernas partiledare Jan Björklund.

Det var i en debattartikel i Dagens Nyheter för ett par veckor sedan som regeringen bjöd in alla oppositionspartier utom Sverigedemokraterna till samtal om bostadspolitiken. Enligt uppgift till Ekot ska samtalen inledas på måndag klockan 13. Målet är att komma överens om åtgärder för att öka byggtakten och rörligheten på bostadsmarknaden. 

Bostadsbristen kräver "breda och gemensamma lösningar över blockgränserna", står det i inbjudan. Statsminister Stefan Löfven har sagt att han är beredd att se över exempelvis reavinstbeskattning och ränteavdrag.

Ränteavdraget innebär att den som betalar ränta på bolån får en skattereduktion på 30 procent av räntebeloppet.

Även Liberalerna har öppnat för att diskutera nedtrappade ränteavdrag för att motverka en bostadsbubbla och galopperande skulder hos hushållen. Men i de kommande förhandlingarna har partiet alltså ett krav för att säga ja till en sänkning.

– Ska man då diskutera ränteavdragen, eventuell utfasning eller nedtrappning, då måste det kombineras med skattesänkningar på andra områden. Och då är det viktigast att man sänker skatten på att arbeta, det vill säga marginalskatter, säger Jan Björklund.

Varför är det just inkomstskatterna som ska sänkas i så fall?

– Därför att vi behöver göra det mer lönsamt att jobba i Sverige. Sverige har världens högsta skatter på arbete, och det är olyckligt. Därför bör vi sänka skatterna på arbete, därför att det är arbete och jobb som skapar hela vårt välstånd, säger Jan Björklund.

Hur tror du att det här mottas av de andra partierna?

– Det vet jag inte, men jag kan anta att det finns de på finansdepartementet som har hoppats att man ska kunna ta bort ränteavdragen, eller trappa ned dem, och använda de pengarna till nya utgiftslöften. Men det är vi inte beredda att ställa upp på från Liberalernas sida, säger Jan Björklund.