Amnesty: Bevis för massgravar i Burundi

1:49 min

Människorättsorganisationen Amnesty International säger sig ha bevis för att dussintals människor har begravts i flera massgravar i Burundi. Enligt Amnesty så finns det bland annat ett antal flygfoton som visar på platser där jorden grävts upp.

Det var efter ett antal väpnade attacker mot flera militära installationer i huvudstaden Bujumbura som polis och militär genomförde omfattande hämndaktioner den 11 december förra året. Personal från Amnesty var på plats då och kunde bland annat dokumentera flera vittnesmål om summariska avrättningar i framförallt de områden som gjort sig kända för sitt motstånd mot president Pierre Nkurunzizas beslut att ställa upp en tredje mandatperiod.

Enligt Amnesty så finns det nu flygfoton - från slutet av december och början av januari - som visar på minst fem massgravar i Buringa, i utkanten av Bujumbura. Flygfotona bekräftar det som vittnen berättat om för Amnesty - om ihjälskjutna män och pojkar vars kroppar förts bort av säkerhetsstyrkorna.

– Det här visar på ett medvetet försök av myndigheterna att dölja omfattningen av dödandet och är ett försök att hindra sanningen från att komma fram", säger Muthoni Wanyeki, regional chef på Amnesty.

Utöver massgravarna i Buringa säger sig Amnesty har trovärdiga rapporter om ytterligare två massgravar vid redan existerande begravningsplatser. Inofficiella källor har sedan tidigare talat om att flera hundra dödades i december efter attackerna i Bujumbura, något som regeringen tillbakavisat.

Skulle uppgifterna om massgravar stämma, kommer det ytterligare sätta press på regeringen och presidenten att visa större kompromissvilja. Så sent som i förra veckan besökte en delegation från Fn:s säkerhetsråd Burundi för att försöka förmå ledningen att acceptera en fredsstyrka på 5000 man från Afrikanska unionen. Delegationen lämnade dock landet utan att några framsteg gjordes. Allt fler fruktar nu att läget i Burundi kan utvecklas till ett öppet inbördeskrig, med etniska förtecken, vilket skulle påverka hela regionen.