KI-rektor: Operationerna var inte ett kliniskt forskningsprojekt

18 min

Turerna går vidare kring forskaren och stjärnkirurgen Paolo Macchiarini, som anklagats och friats från forskningsfusk av Karolinska institutet där han fortfarande är anställd.Nya uppgifter kommer fram i dokumentärserien Experimenten i SVT av dokumentärmakaren Bosse Lindquist, om forskaren som opererat in luftstrupar i plast på patienter, till exempel på svårt sjuka med tumörer i luftstrupen.

Tre operationer har gjorts i Sverige och fem utomlands. Bara två patienter har överlevt, men med svåra komplikationer.

I Veckomagasinet säger Bosse Lindquist att många patienter har dött under väldigt plågsamma former, och att filmerna visar att kontrollerna för att vetenskapen är god och sann inte fungerat som de ska.

– Här är det väldigt viktigaste kontrollsystem som fallerar. Det är väldigt allvarligt vid två av Sveriges bästa institutioner, KI och Karolinska universitetssjukhuset, som det sker på, säger Bosse Lindquist i Veckomagasinet.

Karolinska institutets rektor Anders Hamsten säger att en del bilder i filmerna är förskräckliga och att han känner djupt med drabbade patienter och anhöriga. De har heller inte blivit helt informerade om risker vid operationen.

– Det är förstås helt oacceptabelt att ljuga för en patient.

Om uppgifterna i dokumentären stämmer får Macchiarini sparken säger han. På frågan om huruvida han själv, som försvarat Macchiarini fram till nu, kan sitta kvar som rektor om uppgifterna stämmer svarar han:

– Jag fortsätter arbeta på Karolinska institutet så länge mina uppdragsgivare, regeringen och vårt konsistorium har förtroende för mig.

Mer i klippet ovan 


 

 

SVT:s dokumentär i tre delar : Dokument inifrån: Experimenten