Göteborg filmfestival är igång!

2:32 min

Vad har Jan Troell och IFK Göteborgs målvakt John Alvbåge gemensamt? Jo, dom var bägge med och pratade film i P4 Göteborgs direktsändning från filmfestivalen på Draken. 

Festivalchefen Mirja Wester berättade i P4 Göteborg att det mesta är på plats inför årets festival.

– Jag är speciellt glad över det nigerianska fokuset. Många av filmerna är redan slutsålda. Vi får också många gäster från Nigeria. 

 IFK Göteborgs målvakt John Alvbåge är en riktig cineast. Men han kan inte se så många filmer på årets filmfestival för han ska med sina lagkamrater på träningsläger i Dubai.

– Jag har en ganska bred filmsmak. Men jag gillar framför allt kvalitetsfilm och dom andra i laget kommer ibland och ber om tips.  

Regissören Sanna Lenken som uppmärksammats för sin rosade film "Min lilla syster" var också med i P4 Göteborg. Det var hennes långfilmsdebut. Filmen har sålts till 49 länder och hon har under det gågna året rest runt över hela världen. 

– Första visningen någonsin av "Min lilla syster" var på förra årets filmfestival, jag minns att jag var väldigt nervös innan, säger hon och berättar om filmen:

– Jag ville visa vad som händer i en familj när någon har en ätstörning. Och vad det kan betyda för ett syskon. Det känns som om den har landat där jag ville. Många kommer och berättar att dom känner igen sig.

Sanna Lenken tar emot Göteborgs stads filmpris under filmfestivalens invigning. Hon ska snart bege sig till Berlin för att skriva nästa film. Den ska handla om moderskap, kackerlackor och kärlek, utlovar hon. 

En av dom mest kända gästerna var regissören Jan Troell. Han har en kortfilm med på festivalen. 

– Filmfestivalen har betytt mycket för mig. Bra sätt för mig att få ut den här kortfilmen, det har inte varit lätt, sa han i P4 Göteborg.

På plats på festivalen finns den svenska filmbranschen, 450 filmer, hedersgäster som Susanne Bier samt juryordföranden Laurie Anderson, som ska dela ut en miljon kronor till bästa nordiska film. Invigningsfilm är Måns Månssons filmatisering av "Yarden". Själva invigningen höll kulturminister Alice Bah Kuhnke i. 

Under de kommande nio dagarna ligger fokus bland annat på nordiskt drama och dokumentär, eftersom festivalen är ett av världens största forum för nordisk film. I huvudtävlingen Dragon Award Best Nordic film tävlar "Yarden" mot sju andra nordiska konkurrenter. Juryns ordförande är konstnären och filmaren Laurie Anderson, som besöker festivalen med sin existentiella essäfilm "Heart of a dog".