Utländska medborgare åtalas i Kina

1:39 min

En kanadensisk medborgare som drivit ett kafé vid gränsen till Nordkorea, åtalas nu i Kina för att ha spionerat och stulit kinesiska statshemligheter.
Samtidigt utreder svensk polis i Thailand nu hur den svenske medborgaren Gui Minhai försvann därifrån tillsammans med kinesiska män förra året.

Den åtalade Kevin Dawn Garratt har tillsammans med sin fru Julia Dawn Garratt drivit ett kafé med tydlig kristen inriktning i staden Dandong vid gränsövergången till Nordkorea.

De har bott i Kina i ett trettiotal år. Båda greps i augusti 2014 anklagade för att ha stulit militära hemligheter.

Samtidigt som parets greps anklagade kanadensiska myndigheter Kina för att riktat en cyberattack mot en viktig statlig kanadensisk forskningsinstitution.

Den statliga kinesiska nyhetsbyrån Xinhua meddelade i går att kinesiska myndigheter funnit bevis för att Kevin Garratt ska ha arbetat på uppdrag av kanadensiska spionorganisationer. Julia Dawn Garrat är sedan tidigare villkorligt frigiven i Kina.

Enligt det kristna parets son är anklagelserna mot hans föräldrar "galet absurda".

Åtalet mot Kevin Garratt kommer bara dagar efter att den svenske medborgaren Peter Dahlin utvisades frön Kina efter att ha anklagats för att hota landets säkerhet då han förmedlat rättshjälp till kinesiska människorättsaktivister. Svensk polis är nu i Thailand för att undersöka hur en annan svensk medborgare, bokförläggaren Gui Minhai, försvann från Thailand efter att publicerat kritiska böcker om kinesiska kommunistpartiledare.

Samtidigt pågår också vad som verkar vara en långvarig kampanj mot kinesiska advokater som tar sig an politiskt känsliga fall. Så sent som i morse meddelade en domstol i Guangzhou att den kände människorättsadvokaten Tang Jingling får fem års fängelse anklagad för att ha bedrivit statsomstörtande verksamhet.

Amnesty International beskriver domen som ett rättsövergrepp.