Pimpelfiskaren varnar för smältande isar

1:24 min

Ge dig inte ut på isen! Den erfarne pimpelfiskaren Swen Johansson rekommenderar inte att gå ut på isarna efter det senaste mildvädret.

Efter jul slog kylan till och isarna blev snabbt tjocka på Kalmar läns sjöar. Men den senaste tidens mildväder med regn och blåst har gått hårt åt dem.

Swen Johansson är pimpelfiskare och driver Pimpelforum. Han skulle inte rekommendera något att ge sig ut på isarna nu.

– Jag hade nog avstått. Det har varit så milt och regnat och blåst så att om man över huvud taget kommer ut tror jag isen är osäker. Jag hade väntat tills det blir kallare igen.

Det är många som gillar att ge sig ut på sjöisar, för att fiska, åka skridskor eller bara ta en promenad. Men här i Sydsverige är det ofta som mildväder ställer till det. Dessutom är många ovana vid isar och kunskapen är långt ifrån alltid tillräcklig menar Swen Johansson.

Hans önskan är någon form av körkort som visar att man har kunskapen som behövs innan man får ge sig ut på isarna. I Danmark till exempel får man inte ge sig ut på en sjö innan polisen kollat isen och gett sitt klartecken.

För även om isarna lockar så är riskerna stora för den som saknar både utrustning och kunskap menar Swen Johansson som har många exempel på farliga situationer, bland annat en från Malmö i vintras:

– Vi hade ett fall i Pildammsparken runt nyår. Det var en familjefar som gick ut på Pildammarna med sin barnvagn och gick igenom och barnvagnen stod kvar. Sådana grejer tycker jag är förfärliga, rent ut sagt, säger Swen Johansson som ändå hoppas att han och alla andra isälskare ska kunna ge sig ut på sjöarna igen den här säsongen.

Men då krävs det först rejäl kyla under en period så isarna växer till sig och blir säkra igen.