Förorenat vatten i torkans Colombia

1:55 min

Hela landet plågas just nu av en svår värmebölja, som torkat ut floder och vattendrag. Och oljeutvinningen i de södra delarna av landet har förvärrat situationen, eftersom det lilla vatten som finns är väldigt förorenat.

– Det finns ingen annanstans att tvätta så jag måste gå hit trots att vattnet är förorenat, säger Libardo Guzmán, som sitter på en träplanka i floden vid byn Picudo och gnuggar sina löddrande skjortor. Man kan inte använda vattnet för att tvätta sig eller dricka eftersom det är fullt av kemikalier däruppifrån oljekällan, säger han.

De senaste veckorna har det nästan inte regnat alls i den oljerika regionen Putumayo i södra Colombia. Floderna har blivit små sorgliga rännilar.

Att oljeutvinningen förorenar vattnet är känt sen länge, men torkan har gjort problemet akut eftersom kemikaliehalterna har blivit mycket högre.

Uppe i byskolan försöker det statliga oljebolaget Ecopetrol lugna oron med löften om att försöka lösa problemet. Invånarna i den lilla byn Picudo kräver att bolaget stoppar oljeutvinningen tills torkan är över, något som företagets utsända representanter säger är omöjligt.

– Men hur ska vi leva utan vatten? Förr smakade vattnet illa men det gick att dricka. Men nu med torkan går det inte längre. Fisken smakar metalliskt, mina döttrar har hudutslag. Vi måste ha rent vatten, säger byborna Edit och José Castillo.