Nu fasas Fas 3 ut

1:56 min

Från och med i dag avvecklas systemet med olika tidsgränser för långtidsarbetslösa på Arbetsförmedlingen. Det gäller bland annat den kritiserade Fas 3.

Håkan från Stockholm har letat efter jobb i nio år och han hoppas på den nya modellen efter Fas 3.

– Jag har praktiserat på ett hunddagis, men jag fick inget jobb efter det. Så nu blir det väl bli någon ny aktivitet.

Arbetsförmedlingen ska avsluta Fas 3 och satsa på andra åtgärder, däribland mer utbildning. Vad tror du om det?

– Det kanske är bra, om det är mer anpassat till individen, säger Håkan.

Håkan söker arbete som vaktmästare, köksbiträde och lagerarbetare. Men det går dåligt, säger han. Oftast kommer inga svar från arbetsgivarna.

Faserna ett, två och tre som nu försvinner har styrt vilka insatser långtidsarbetslösa har kunnat få på Arbetsförmedlingen.

Fas 3 där den som är arbetslös anvisats sysselsättning efter 450 dagar i jobb- och utvecklingsgarantin har blivit utskälld, bland annat på grund av att kvaliteten på platserna varit dålig.

39 000 personer är i Fas 3, men från och med i dag ska inga fler in i systemet och sysselsättningsplatserna ska vara helt avvecklade i januari 2018.

Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg tror att fler långtidsarbetslösa kommer att kunna få ett arbete nu.

– Dels för att det inte är tidsgränser som styr vårt arbete utan medarbetarnas professionella bedömning. Dessutom öppnas hela vår verktygslåda upp.

– Om vi gör bedömningen att en arbetslös har vissa behov av insatser kan vi sätta in dem oavsett var i arbetslöshetsperioden personen befinner sig.

Tanken är att Arbetsförmedlingen nu ska ge mer olika stöd till olika arbetslösa. Utbildning, svenskastudier och arbetsträning är exempel på åtgärder.

– Vi får andra möjligheter att jobba och då kommer fler på sikt att komma ut i arbete eller att komma närmare arbetsmarknaden, säger Mikael Sjöberg.