Användningen av plastkassar ska minska

2:24 min

Det kan komma att bli dyrare med plastkassar. Varje år använder vi svenskar 1,3 miljarder påsar, men plasten bidrar till miljöförstöring och därför måste förbrukningen ner enligt EU.

Grafik: Bärkassar och klimatpåverkan

Höjda priser kan bli följden, säger Sandra Backlund på Naturvårdsverket.

– Det kommer förmodligen bli något slags prissignal till konsumenten, kanske i form av höjda avgifter eller avgifter på fler kassar än idag, men vi har inte förslaget färdigt än.

Men det kommer att bli dyrare för kunderna?

– Ja, det kommer det att bli.

En plastkasse används nästan dagligen av de flesta, men ute i havsmiljön vimlar det också av plastkassar.

I de stora oceanerna flyter enorma plastberg runt, och även längs de svenska kusterna står plastpåsar för en mycket stor del av nedskräpningen. Vid Bohuskusten flyter det iland tonvis med skräp varje år, och plastkassar är utan konkurrens den största kategorin.

Ett EU-direktiv från förra året kräver en minskning av mängden plastkassar, och det är just havsmiljön som är det främsta skälet, säger Sandra Backlund på Naturvårdsverket.

– För EU:s del handlar det om att man vill minska nedskräpningen av plast, framför allt i havet.

Om några veckor presenterar Naturvårdsverket förslag på hur Sverige ska genomföra det här. Målet är närapå en halvering av användningen av så kallade tunna plastkassar till år 2025, alltså sådana kassar som man köper i mataffären. Det ska ner till max 40 per person och år, enligt EU-direktivet.

Sverige kan komma att gå längre, och även inkludera de tjockare plastpåsarna, som används i bland annat klädbutiker, säger Sandra Backlund på Naturvårdsverket. De påsarna kräver ofta ännu mer energi och resurser vid tillverkningen, än de tunna.

– I Sverige kommer vi också att titta på resursförbrukningen, så att det inte blir så att man går från tunna plastkassar till tjocka som kanske är ännu sämre för miljön. Vi försöker ta hänsyn till både nedskräpningen och resursfrågan.

Det är inte helt givet vilket alternativ till plastkassen som är det bästa. Papperskassar till exempel slukar minst dubbelt så mycket energi som plastkassar vid tillverkningen. Men alla kassar som används många gånger är bra, säger Sandra Backlund.

– Det kanske innebär att man bör ta med sig en kasse när man ska handla, och att man kanske ska fundera på vilka kassar man faktiskt behöver. Ofta får vi en ny påse för varje ny vara vi handlar, och det behöver man kanske inte.