Sockerindustrin kan ha påverkat EU:s rekommendationer

3:16 min

Den europeiska livsmedelsmyndigheten Efsa har kommit fram till att det inte finns någon bevisad koppling mellan socker och övervikt. Men den slutsatsen har grundat sig på rapporter betalda av sockerindustrin, visar Ekots granskning. Det här har troligtvis påverkat slutsatserna hävdar experter.

In English: Sugar industry behind EU advise on nutriton


LYSSNA OCH LÄS HELA GRANSKNINGEN MATENS PRIS HÄR


Av fem vetenskapliga rapporter som Efsa använder för att ifrågasätta kopplingen mellan hög sockerkonsumtion och viktuppgång, är fyra betalda av socker-, läsk- och godisproducenter.

En talesperson för Efsa säger till Ekot att vem som betalar en studie inte är intressant.

– Det spelar ingen roll om en studie har finansiering från oberoende källor eller industrin. Det som är viktigt, är hur studien är gjord, säger talespersonen.

Men det stämmer inte. Det är vetenskapligt bevisat att finansieringen spelar roll.

Det säger Maria Bes Rastrollo professor på Navarrauniversitetet i Spanien som granskat finansieringens betydelse för forskningsresultatet.

Hon har gått igenom ett stort antal studier som undersökt kopplingen mellan söta drycker och övervikt.

– Det är fem gånger högre sannolikhet att forskare som finansierats av sockerindustrin kommer fram till att socker inte påverkar vikten, säger Maria Bes Rastrollo.

Hennes forskningsresultat har bekräftats i andra studier.

Och det finns fler brister i Efsas rekommendationer.

Världshälsororganisationen, WHO, och flera andra institutioner hade i systematiska genomgångar konstaterat att det fanns ett samband mellan viktuppgång och hög sockerkonsumtion.

Men det här bortsåg Efsa ifrån när de publicerade sina rekommendationer 2010, säger Chizuru Nishida, ansvarig för nutritionspolicy på Världshälsoorganisationen

Varför Efsa gjorde så här går inte att säga, men Ekots granskning visar på en möjlig förklaring.

8 av 21 medlemmar i den panel på Efsa som skrivit sockerrekommendationerna, har finansiella kopplingar till företag som tillverkar och säljer sockerrika produkter.

Det handlar om konsultarbete, styrelseuppdrag och forskningsanslag. Bland företagen återfinns, Coca Cola, Pepsi, Kellogg´s och Danisco Sugar.

Martin Pigeon på organisationen Corporate Europé Observatory, som jobbar med att belysa företags lobbyarbete i EU, säger att det är oacceptabelt och att det strider mot Efsas egna regler.

– Det är alldeles för mycket det är oacceptabelt.

Efsas talesperson säger att Efsa, trots de finansiella kopplingarna, inte låtit sig påverkas av sockerindustrin.

Men Chizuru Nishida tvivlar på det

– Det är synd att Efsas slutsatser är så udda, och det är väldigt bra att ni granskat experternas intressekonflikter och finansieringen av studierna. Jag tycker det här är väldigt viktigt och måste tas i beaktande, säger Chizuru Nishida, ansvarig för nutritionspolicy på Världshälsoorganisationen WHO.