"Det är på tiden att Fas 3 försvinner"

0:56 min

Avvecklingen av systemet med Fas 3 startar i dag. Ett välkommet besked menar Kent Andersson som är en av drygt 6 000 fas 3:are i Västra Götaland.

Från och med i dag avvecklas systemet med olika tidsgränser för långtidsarbetslösa på Arbetsförmedlingen. Det gäller bland annat den kritiserade Fas 3.

– Det är på tiden att Fas 3 försvinner eftersom det är rena slaveriet. Man blir maximalt utnyttjad på många sätt, säger Kent Andersson från Uddevalla, som i dag jobbar som vaktmästare hos idrottsklubben IK Svane.

Hans arbete består mestadels av underhållsarbete av klubbstugan under vintern och gräsklippning på sommaren.

Just i dag är Kent Anderssons arbetsuppgift att tvätta matchkläder. Något som bara tar en dryg timma av arbetsdagens åtta timmar.

Hans ersättning är 750 kronor per dag. Vilket innebär att han får ut en lön på 10 500 kronor i månaden.

– Fas 3 innebär i förlängningen att jag inte kommer få något jobb här. Jag fördriver bara min tid här. Fast i det här fallet gör jag ju nytta för föreningen IK Svane. Men det finns andra som maximalt utnyttjar det, säger Kent Andersson.

Hur meningsfullt tycker du att det är att vara en Fas 3:are?

– Det enda meningsfulla är att jag slipper ligga hemma på soffan, säger Kent Andersson, som kommer jobba på föreningen i totalt 11 månader.

Fotbollsföreningen IK Svane får 4 500 kronor per månad av Arbetsförmedlingen för att ta emot en Fas 3:are. Totalt har föreningen fått ut omkring 200 000 kronor som under den senaste fyraårsperioden.

– Pengarna har varit väldigt välkomna i vår förening, säger Kurt Johansson, kassör i IK Svane.

Faserna ett, två och tre, som nu försvinner, har styrt vilka insatser långtidsarbetslösa har kunnat få på Arbetsförmedlingen.

Fas 3 där den som är arbetslös anvisats sysselsättning efter 450 dagar i jobb- och utvecklingsgarantin har blivit utskälld, bland annat på grund av att kvaliteten på platserna varit dålig.

"Avskaffandet av de fasta tidsgränserna, som skapade en stelhet i stödet till långtidsarbetslösa, är ett stort steg som nu öppnar helt nya möjligheter", säger Mikael Sjöberg, Arbetsförmedlingens generaldirektör, i ett pressmeddelande.

Totalt handlar det om 39 000 arbetssökande i landet som är inskrivna i sysselsättningsfasen. Av dessa finns drygt 6 000 i Västra Götaland.

Från och med i dag ska inga fler in i systemet och sysselsättningsplatserna ska vara helt avvecklade i januari 2018. Istället ska dessa arbetssökande framöver erbjudas yrkesinriktade kurser på folkhögskola i upp till 24 månader, svenska för invandrare i ett år eller arbetsträning på arbetsplatser.

Fas 3 infördes sommaren 2007 av alliansregeringen.