Jönköpings län

Värnamo jublar efter förslaget

1:35 min

Kommunpolitikerna i Värnamo är glada efter Sverigeförhandlingens förslag.  

Förslaget från Sverigeförhandlingen har kommit om att höghastighetsbanan ska dras från Tranås, via Jönköping ner till Värnamo och vidare. Ett förslag som gör Värnamos kommunstyrelse väldigt glada.

– Det är fantastiskt bra att Sverigeförhandlarna har gjort samma bedömning som Värnamo, att den bästa vägen för Europabanan är genom Jönköping och rakt söderut mot Hässleholm.   

Det var en smånervös ordförande som väntade på att förslaget skulle presenteras under förmiddagen. Beskedet är just nu inte hugget i sten och snart kommer förhandlingar inledas där förslaget ska behandlas.

– Jag var inte nervös förrän jag satt här inne och väntade på det slutgiltiga  beskedet, jag har varit trygg i det jobbet vi har gjort och jag vill tacka alla från Jönköpings län som jobbat med detta, bra jobb, säger Hans-Göran Johansson (C), kommunstyrelsens ordförande i Värnamo.

Beskedet gläder även Rune Backlund regionråd för centerpariet.

– Det är en historisk dag för vår region. Vi fick i förslaget tre stationslägen och det är det vi har hoppats på hela tiden.

Nu ska detta förhandlas vad innebär det?    

– Det innebär att berörda kommuner kommer få förslag kring byggnationer och de tekniska delarna om stationslägen och byggnader kring detta. I eftermiddag kommer vi få se de konkreta buden, det kommer förmodligen handla om vilken kapacitet vi har att skapa bra förutsättningar för detta, säger Rune Backlund regionråd (C).