BOSTADSBRISTENS FÖRLORARE

Hon nekas hjälp till lägenhet – bor i uthus

2:45 min

Att bo i ett dragigt uthus utan rinnande vatten. Så är det för 42-åriga Sari Sotkajärvi som nu bor mellan Alunda och Gimo. Socialtjänsten betalar för det – men har sagt nej till en riktig lägenhet.

Sari har försökt få hjälp av Östhammars kommun att få en riktig lägenhet – genom ett bostadssocialt kontrakt – men har fått nej.

Nu går hon ut till en brunn och pumpar för att få vatten till exempel när toaletten behöver spolas, tallrikar diskas eller händer tvättas. För något rinnande vatten finns inte inne.

– Det är tungt, mycket bärande, säger Sari Sotkajärvi.

Hon har bott i nästan ett år i uthuset, en barackliknande byggnad med synliga springor på vissa ställen. Detta efter en separation med en sambo som hon inte kunde bo ihop med.

Det är skarv där vid dörren som du ser, det kommer in kalluft, bakom toaletten också. Det är kalla golv, ingen isolering under huset. Det är inte mänskligt att behöva bo så här. Det är egentligen ett sommarboende.

Vad gör du själv för att hitta en bostad?

– Jag söker mycket på Blocket. Och frågar bekanta, och deras bekanta. Men det är svårt i dag.

Sari är arbetslös och får försörjningsstöd. Hon berättar att en inkassoskuld hon har gör det svårare för henne att hyra en lägenhet.

Socialen betalar alltså för boendet i uthuset – över 4 000 kronor i månaden. Att hon har blivit nekad en riktig lägenhet genom ett bostadssocialt kontrakt är ett beslut som Mikael Sjöberg, chef på socialförvalningen på Östhammars kommun, försvarar.

– Mitt förslag är att hon får försöka hitta en privat hyresvärd, eller hyra i andra hand. Det finns många människor som har skulder och dålig ekonomi som lyckas hitta en bostad. Jag ska inte säga att det är lätt, men det går, säger Mikael Sjöberg.

Han säger också att ett alternativ är att hon kan bo på vandrarhem och söka ersättning för den kostnaden. Men Sari Sotkajärvi har tackat nej till att bo på vandrarhem eftersom hon inte vill göra sig av med sina möbler och sin katt och hund.

Saris vän – Kenneth Wahlqvist – har svårt att förstå att kommunen inte erbjuder henne en lägenhet.

– Jag tycker det är ruttet. Så här förtjänar ingen att bo, utan rinnande vatten eller dusch. Kommunen kan om de vill. De har lägenheter lediga i Östhammarshem. Så jag ser inte varför det ska vara så svårt, säger Kenneth Wahlqvist.