USA attackerar IS i Afghanistan

1:53 min

Terrororganisationen IS börjar nu också få fotfäste i Afghanistan. De senaste veckorna har amerikanska trupper upprepade gånger satts in i anfall mot IS-förbanden. Det sker samtidigt som Obamaadministrationen officiellt säger att USA ska halvera sina styrkor i Afghanistan i år - men den neddragningen verkar alltmer avlägsen.

Många av IS-soldaterna har förskansat sig i de otillgängliga Tora Bora-bergen i östra Afghanistan, samma område där Osama bin-Laden länge gömde sig innan han tog sig över till Pakistan.

De senaste tre veckorna har USA genomfört mer än tio attacker mot IS-fästen i området, både flyganfall och kommandoräder och omkring ett hundra IS-krigare ska ha dödats, uppger New York Times.

Det här är en ny strategi från amerikansk sida som innebär att kampen mot IS blivit en högprioriterad uppgift också i Afghanistan. 

Tills helt nyligen fick de amerikanska trupperna där beskjuta IS bara i självförsvar - nu finns inga sådana restriktioner längre och IS ses på samma sätt som terrornätverket al-Qaeda.

Enligt den amerikanska underrättelsetjänsten finns det cirka 1 000 IS-krigare i Tora-Bora-området och flera tusen ytterligare i andra delar av Afghanistan.

Till stor del tror man att de utgörs av avhoppare från talibanrörelsen. Det skulle alltså till största delen vara inhemska afghaner; annars brukar det ofta finnas många utländska medborgare i IS-leden.

USA har för närvarande knappt 10 000 soldater i Afghanistan och president Obamas tanke har varit att hälften av dem skulle skickas hem under det här året. 


Men redan tidigare har det börjat se alltmer osannolikt ut att den här nerdragningen verkligen blir av - och ännu mer så efter att USA på allvar börjat bekämpa också IS i Afghanistan.

USA har redan krigat i snart 15 år i landet och nu verkar det alltså som om den amerikanska insatsen kommer att fortsätta för lång tid framåt - trots Obamas vallöfte, när han tillträdde, att avsluta kriget.