Kadyrov dödshotar oppositionsledare

2:10 min

Den tjetjenska delrepublikens president Ramzan Kadyrov har tagit ännu ett steg i sin kamp mot det han ser som ryska förrädare. Senaste inlägget på nätet är svårt att inte tolka som tydligt dödshot mot oppositionsledaren och före detta premiärministern Michail Kasjanov.

I centrum för kikarsiktet syns den ryske oppositionsledaren och före detta premiärministern Michail Kasjanov, ordförande i RPR-Parnas, och vice ordförande Vladimir Kara-Murza. 

Med orden "den som inte fattade förut, fattar nu" råder det ingen tvekan om vad Tjetjeniens starke man Ramzan Kadyrov ville säga med sitt inlägg på Instagram. 

För den ryska redan hårt trängda oppositionen var budskapet klart. Nu har Kadyrov gått från att kalla dem för folkförrädare, i stalinistisk anda, till att klart ut hota att skjuta ihjäl dem. 

Kara-Murza konstaterade att senast han hotades av den tjetjenske presidenten blev han allvarligt förgiftad och höll på att dö dagen därpå. Det var i maj förra året.

Den film som Kadyrov använde är från ett besök i Strasbourg i januari. Kadyrov anklagar Kasjanov för att ha varit där för att samla in pengar till oppositionen i Ryssland. I själva verket deltog de i möten under Europarådets parlamentariska församling, som handlade om Boris Nemtsov, som mördades i februari förra året.

Frågan är hur mycket av dödshotet som är sanktionerat uppifrån eller om Kadyrov kan agera helt på egen hand. Kadyrovs järnstyre av den tjetjenska delrepubliken har givit honom unikt stöd från Kreml, i jämförelse med andra delrepublikpresidenter. Han tillåts styra utanför den ryska författningens ramar så länge han håller sina undersåtar i schack. Han har också hållit tjetjener misstänkta för mordet på Nemtsov om ryggen, så att ryska polisen inte fått förhöra dem. 

Nu kanske Kadyrov ändå gick väl långt, för videon med prickskyttesiktet och dödshotet går inte längre att komma åt på nätet. De 1,6 miljoner följarna till Kadyrovs Instagram-konto kommer inte längre åt det.