#GirjasMotStaten

Domare: Samebyn har brukat marken längre än staten

6:36 min

Girjas sameby har brukat markerna längre än svenska staten, det säger domare Niklas Lind. 

Tingsrätten har tittat på flera frågor, men viktigast har varit att se hur länge samebyn brukat marken och när svenska staten har blivit markägare.

- Grunden till domslutet är att tingsrätten har sett att samerna har brukat området sedan 500 e.Kr, säger domare Niklas Lind.  

Tingsrätten har sett att svenska staten först blev ägare till marken före avvittringen 1887 i samband att den första renbeteslagen. 

- Och då kunde vi se att samebyn redan länge brukat marken, säger Niklas Lind. 

Nu har svenska staten tre veckor på sig att överklaga domen. Svenska staten, genom Justitiekanslern Anna Skarhed, får också ta rättegångskostnaderna på cirka 14 miljoner kronor. 

Varför har domen skjutits upp två gånger tidigare? 

- Det är svåra saker. Först och främst att materialet är väldigt omfattande och tingsrätten har varit tvungen att gå igenom materialet. Först och främst den vetenskapliga bevisningen ordentligt, säger Lind. 

Domslutet gäller inte än, utan när det vunnit laga kraft. Staten har tre veckor på sig att överklaga domen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio