Nytt spel ska lära barn om faror på nätet

1:07 min

Ett analogt spelbräde och en digital surfplatta. En kombination som ska leda till att barn mellan åtta och tio år ska bli medvetna om riskerna på nätet. 

På bordet framför oss syns elefanter, noshörningar och massor av färger. Det hörs djurvrål och frågor och allt detta ska leda till att barnen får tänka på vad vissa val som görs på nätet kan leda till. Så sammanfattar Tarja Susi, lektor i kognitionsvetenskap, spelet.

– Många unga blir utsatta för mutor, manipulation, smicker och hot. Vi har byggt in det elementet i spelet med chattfrågor men utan olämpligt innehåll. Men företeelsen är med. 

Spelet som heter Djurparksgömmet har gett eko i Sverige där polisen har visat intresse. Niklas Torstensson, som också varit med och skapat spelet, berättar att polismyndigheten var skeptisk först men har nu vänt om.

– De har fått provspela nu när det är klart och de är med på att det kommer göra nytta. Tanken är inte att det ska fungera som ett engångsvaccin och sen begriper man alla faror på nätet. Alla händelser som barnen råkar ut för i spelet blir underlag för en diskussion efter spelet.