Tillgänglig mellan 15/2 och 2/5 2016

Mary av Aris Fioretos i uppläsning av Maria Salah

Hur överlever man förnedringen? Tortyren? Råttorna? När Mary fängslas i militärdiktaturens Grekland bestämmer hon sig för att tiga. Hon säger inte ens sitt namn. Hennes fångvaktare vet inte det hon vet, att hon har fler att skydda än sig själv.

Det är 70-talets Grekland och studenterna är rusiga av uppror. Samtidigt har en liten sol just slagit rot i en ung kvinnas kropp. Vetskapen om barnet som växer är så ny att hon ännu inte hunnit prata med sin fästman när hon grips under en demonstration. Hon placeras i en cell och kallas nummer fyra, eftersom hon vägrar uppge sitt namn. Hon berättar heller ingenting om pojkvännen som tillhör ledarna för upproret på högskolan och vars röst agiterade i studentradion.
Författaren Aris Fioretos nominerades till Augustpriset för sin roman Mary och tilldelades Sveriges Radios romanpris 2010 för Den siste greken. Han är också nu nominerad till årets upplaga av Sveriges Radios romanpris.
Skådespelerskan Maria Salah läser Radioföljetongen Mary i 35 delar. Hon spelade nyligen i den uppmärksammade föreställningen Vitsvit Unga Klara och under våren 2016 är hon aktuell igen i föreställningen ”X” på samma scen.