Små möjligheter till jobb för de utan gymnasiekompetens

1:30 min

Det finns goda möjligheter att få jobb i Sverige, enligt en prognos från Arbetsförmedlingen. Men för personer utan fullständiga gymnasiebetyg ser det betydligt mörkare ut.

– Jobbmöjligheterna för den som inte har en gymnasieutbildning är mycket begränsade. Man konkurrerar helt enkelt med väldigt många som har ett komplett gymnasiebetyg, så där är jobbmöjligheterna mycket små, säger Håkan Gustavsson, analytiker på Arbetsförmedlingen.

Bristen på arbetskraft är den största i Sverige på nästan tio år, enligt Arbetsförmedlingens senaste jobbprognos där man har tittat närmre på hur efterfrågan ser ut bland 200 yrken.

Det som efterfrågas mest på arbetsmarknaden just nu är bland annat socialsekreterare, ingenjörer, lärare och vårdpersonal, men även olika yrken inom byggbranschen.

Håkan Gustavsson, analytiker på Arbetsförmedlingen, säger att arbetsmarknaden är stark just nu och att det finns goda chanser för många att få jobb, men att det förutsätter att man har fullständiga gymnasiebetyg.

Gustavsson säger att det visserligen skapas även enklare jobb med lägre krav på utbildning, bland annat inom hotell och restaurangbranschen, men att konkurrensen för de jobben är mycket hård.

Han tror både att de enkla jobben behöver bli fler och att det behöver skapas fler utbildningsmöjligheter för de som saknar gymnasiekompetens i dag.

– Dels handlar det om att så många som möjligt måste få möjlighet att skaffa sig en komplett utbildning, det handlar om ett behov av fler Komvux-platser till exempel, men det handlar också om att jobb utan krav på meriter måste bli fler, säger Håkan Gustavsson på Arbetsförmedlingen.