Ytan tar över i "The Danish girl"

2:40 min

Alicia Vikander har redan blivit belönad med flera priser för sin roll i "The Danish Girl". Filmen handlar om Lili Elbe, den första kända person som genomgick en könskorrigerande operation.  Före operationen gick Lili under namnet Einar Wegener och var gift med konstnären Gerda Wegener, som spelas av Alicia Vikander. Roger Wilson har sett "The Danish girl".

Den långa resan mot att äntligen få komma ut och vara sig själv, så kan man sammanfatta "The Danish Girl". Hur kvinnan Lili Elbe till sist får visa upp sig för omvärlden, och hur den gamla identiteten, den som Einar Wegener kan skrotas och glömmas bort.

Som vanligt i filmer som tar upp transpersoners liv så är det själva förändringen som i mycket står i fokus. I det här fallet skiftet från Einar till Lili. Einar provar silkesstrumpor, kvinnokläder, smink...vi får se Lilis första offentliga framträdande, och sedan hur Einar försvinner successivt och ersätts av Lili helt och hållet.

Men kanske det bästa med "The Danish Girl"är att förvandlingen just handlar om det yttre. Att Lili alltid har funnits, även om hon gick runt med herrkläder under stora delar av sitt liv och kallades Einar av andra. Innerst inne har hon alltid varit en kvinna, även om andra sett henne som en man.

Men den här utvecklingen möts av en växande panik hos Einars fru, Gerda Wegener - gestaltad av en Alicia Vikander som här bevisar att hon tillhör den internationella skådespelareliten.

Och det är just relationen mellan Lili och Gerda som är filmens andra huvudspår. En relation som ytterligare kompliceras av att det är Gerdas målningar av Lili som ger hennes karriär ordentlig fart.

Det pågår ett slags hbtq-historieskrivning på vita duken. Häromåret kom till exempel "The Imitation Game", om den homosexuelle Alan Turing. Och precis som den filmen så satsar "The Danish Girl" på den breda publiken och är en kombination av storslaget drama, folkbildningsverktyg och ögonöppnare inför den sexualpolitiska historien.

Och att ämnet fortfarande är kontroversiellt på ett globalt plan har ju visat sig när "The Danish girl" förbjudits i flera länder i Mellanöstern.

Regissören Tom Hooper har tidigare gjort filmer som "The King's Speech" och "Les Miserables", och rör sig som vanligt bekvämt i kostymfilmsgenren. Kanske lite för bekvämt. Det blir helt enkelt för snyggt och polerat.

Visst lyckas Alicia Vikander och Eddie Redmayne fortfarande glänsa i sina roller. Men de känns hårt tyglade, som om deras spelrum hela tiden är begränsat, inklämda som de är i kostymer, scenografier och rekvista.

Ja, bitvis känns skådespelarna faktiskt själva som en del av rekvisitan, när filmen blir så upptagen med att vara en storfilm att den nästan tappar livsgnistan och ytan tar över helt och hållet.