Nya fiskeregler kan ge billigare fisk och skaldjur

2:36 min

Mer och billigare fisk och räkor i butikerna – och yrkesfiskare som slipper dumpa tonvis med död fisk i havet. EU:s beslut om utkastförbud av fisk, som började införas ifjol, har redan fått positiva effekter.

I år har reglerna skärpts till att gälla fler arter av fisk och skaldjur.

Stefan Larsson på trålaren Svanen, som fiskar efter rödtunga, måste numera ta iland allt vad som fastnar i hans trål. Och det tycker han är bra.

– När vi fick kasta ut så var det ju torsk, kolja, gråsej, varje kvot som slutade gälla , det var det vi var tvungna att kasta ut.

Hur kändes det?

– Ja, det var ju inte alls roligt. Man slänger inte mat som man kan äta.

Man slänger inte mat som man kan äta

Det är ett storskaligt slöseri på fullt användbar mat som ska stoppas.

2014 kastades till exempel 76 procent av all torsk som togs upp av yrkesfiskare i Kattegatt tillbaka i havet igen. Bara i Kattegatt, och bara för att torsk fastnat i garn och trålar efter att fiskarens kvot av torsk blivit uppfiskad.

I hela EU handlar det förstås om miljontals ton fisk som gått till spillo. Men nu är det slut med det.  

– Vad som hände var att det blev en debatt kring att vi hade utkastpåbud, säger Peter Olsson , som är fiskare från Smögen och ordförande för Sveriges Fiskares Producentorganisation. 

– Det kom ut i media att vi var tvungna att kasta stor fin fisk död i havet. Det säger sig självt att det inte är vårt uppdrag att döda det som finns i havet, utan att vi har ett bra bestånd och att vi skördar det vi kan skörda.

 – Det var ju helt vansinnigt, att ta upp en massa fisk, och sedan kasta tillbaka den och inte få betalt för den. Det är ju dumt.

EU:s beslut 2013 att totalt lägga om fiskepolitiken och förbjuda utkast av fisk betyder nya inkomstmöjligheter för yrkesfiskarna.

– Det finns utrymme för den som är innovativ, för den som är smart. För den inte ser superpessimistiskt på framtiden utan ser framåt lite grand, så är det här en möjlighet för fisket, menar Peter Olsson.

Samtidigt som utkastförbudet genomförs under fyra år, så höjs också kvoterna för hur mycket man får fiska.

Räkor bedömer experterna att det finns så gott om att svenska yrkesfiskare inte ens hinner med att fiska upp kvoten, säger Peter Olsson.

Och det märks på priset i handeln. Även andra fiskarter som äkta tunga och annan fisk som har kastats i förut, kommer ut på marknaden. Det blir ett större utbud och priserna kan sjunka.

– Ja, det gör det. Vi får lite mer att fiska, lite mer vi kan ta iland. Det är ju synd att fisk är en vara som betraktas som lyx. Blir det lite mer på marknaden så kanske det inte blir så dyrt med torskrygg framöver, säger Peter Olsson.