#GirjasMotStaten

Samerådet: Girjasdomen är viktig för hela Sápmi

Samerådets president Aile Javo menar att domen i Girjasmålet är viktig för hela Sápmi. 

Inslaget är textad till svenska.

Samerådet (Saami Council) bildades 1956 i Karasjok, Norge. Rådet samlar samiska organisationer oavsett om de verkar i Ryssland, Norge, Finland eller Sverige. Några av målen är att arbeta för att samerna erkänns och behandlas som ett folk. Samerådets president Aile Javo säger att domen är otroligt viktig.

- Det var nästan overkligt då jag hörde om domslutet. Vi samer är inte van att vinna sådana här mål. Det är verkligen en stor dag. 

Även om domen rör Girjas sameby, så ser Aile Javo att den har stor betydelse för hela Sápmi. 

- Girjas sameby har banat väg för andra samebyar i Sverige. Och jag tror om domslutet förblir så här kommer vi att få se fler liknande mål. I hela Norden får nu samer se att det är möjligt att vinna såna här mål. Det kan inge hopp och kraft att föra liknande mål i andra länder, säger Aile Javo i Oddasat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio