Fler hemlösa äldre på härbärget i Eskilstuna

1:49 min

En ny grupp av hemlösa har börjat söka sig till härbärget i Eskilstuna. Det handlar om äldre, sjuka personer i 80-årsåldern som inte har fångats upp av samhällets skyddsnät.

Igår berättade vi att allt fler äldre riskerar att vräkas från sina bostäder.

Enligt socialtjänsten i Eskilstuna handlar det om människor som missat att betala sina räkningar, eller inte kan hålla rent i sina lägenheter, ofta för att de håller på att bli dementa eller har psykiska problem.

I de allra flesta fall lyckas socialtjänsten förhindra vräkningen.

Men det finns också människor som faller mellan stolarna – och dyker upp på härbärget för hemlösa i Eskilstuna.

Carolina Bäck, personligt ombud på Föreningen härbärget, har mött flera äldre nattgäster på senare tid.

– Den äldsta har varit 85 eller 86 år, som har sovit här. Det är inte ovanligt, periodvis, att det kommer äldre med rollatorer och begynnande demens och inkontinens, där man får hjälpa till med blöjbyte och så vidare. Det är en tragisk bild, att det ska behöva se ut så idag. Att man tvingas till så akuta boendelösningar när man befinner sig på den platsen i livet, säger hon.

Hon säger att det kan röra sig människor som lever isolerat, utan anhöriga, och som har tappat kontrollen över sin tillvaro.

– Man förstår inte vad man ska göra med räkningarna som kommer och man har ingen som ser att det här gradvis sker, säger Carolina Bäck.

Carolina Bäck berättar om en man som brukade komma till härbärget och äta frukost på morgnarna, och som efterhand började se ovårdad ut. Han slutade raka sig och Carolina Bäck och hennes kollega frågade om det hänt något. 

Det visade sig att hans elektriska rakapparat hade slutat fungera.

– Och när vi började nysta i det här visade det sig att han bott i flera månader i mörker och utan el hemma.

Några dagar senare vräktes mannen och Carolina Bäck och hennes kollega skjutsade honom till sjukhuset och stannade kvar där tills vårdpersonalen såg till att han fick komma in på en avdelning. Så småningom kom han in på ett äldreboende.

Härbärget har också tagit emot äldre män, som har separerat från sin sambo eller fru, och som inte har kunnat få något eget hyreskontrakt på grund av skulder.

Carolina Bäck menar att något inte står rätt till i samhället när äldre människor hamnar i den här situationen.

– Samhället är lite uppbyggt så, att man ska ha någon som hjälper en om man inte klarar sig själv, och det är inte alla som har det, säger hon.