Misstänkt fusk med fakturor i Botkyrka

1:39 min

Tekniska förvaltningen i Botkyrka kommun har stoppat betalningen av flera fakturor till ett sammanlagt värde av 15 miljoner kronor. Anledningen är att det är oklart vad kommunen fått för pengarna.

Jörgen Skagerdahl, chef på tekniska förvaltningen i Botkyrka, har startat en intern utredning:

– Jag ser bara att det är stora belopp från ett företag som kommer samlat och som gör att jag reagerar. Jag tittar på det underlaget och det ser inte komplett ut och då måste jag reagera.

Det var vid årsskiftet som tekniska förvaltningen i Botkyrka kommun upptäckte att fakturor som inkommit från ett företag saknade underlag. Fakturorna gällde brandbesiktningsarbete i flera fastigheter men ingen kunde intyga att arbetet faktiskt hade utförts.

Utbetalningar på 15 miljoner kronor har nu stoppats. Enligt Botkyrka kommuns regler ska fakturor attesteras godkännas i två led. Det är här som rutinerna kan ha brustit och fakturor riskerar att ha betalats ut trots att tjänster inte har levererats.

Jörgen Skagerdahl, chef på tekniska förvaltningen, är den som slutligen godkänner vilka fakturor som ska betalas:

– Det är så jag upptäckte att det här är fel, men jag hade redan gjort den här beslutsattesten då. Det är därför jag startade den här utredningen för att förvissa mig om det är något fel.

Det är inte första gången Botkyrka kommun tampas med faktura-trubbel. På samhällsbyggnadsförvaltningen hittade man fakturor på 25 miljoner kronor mellan 2008 till 2013 där oegentligheter kan ha förekommit. En före detta anställd och en leverantör polisanmäldes.

Enligt Jörgen Skagerdahl är det för tidigt att säga om något fel har begåtts:

– Jag vill inte föregripa och säga om det är fel eller inte utan det får utredningen visa.

Det berörda företaget vill inte kommentera ärendet.