Expo: "Vit makt-miljön börjar se SD som sitt parti"

5:11 min

Lördagens flyktingfientliga demonstration på Norrmalmstorg i Stockholm var enligt arrangörerna partipolitiskt obunden. Men det finns många kopplingar till Sverigedemokraterna (SD).

Jonathan Leman, som är researcher på den antirasistiska tidskriften Expo, nämner bland annat arrangören.

 – Det är arrangerat av en SD-politiker, Johan Widén. Han sitter i tekniska nämnden i Enköping och är nämndeman i Uppsala tingsrätt. Han är arrangör av denna och flera liknande demonstrationer som har ägt rum under 2015. Sedan har också olika sverigedemokratiska lokalavdelningar anordnat bussresor till demonstrationen, säger han.

Mannen bakom den flyktingfientliga demonstrationen "Folkets demonstration" är alltså Johan Widén, lokalpolitiker för Sverigedemokraterna i Enköping och nämndeman i Uppsala tingsrätt. Och två av talarna på arrangemanget var före detta partimedlemmar - som uteslutits på grund av samröre med grupper som partiledningen ansett är "kryptonazistiska" och "neofascistiska".

Jonathan Leman från den antirasistiska tidningen Expo menar också att arrangemanget drog till sig personer från hela den svenska högerextrema rörelsen. För efter att både Svenskarnas parti och Nationaldemokraterna lagt ned sina verksamheter, är nu Sverigedemokraterna det parti den bredare radikalnationalistiska och rasideologiska rörelsen samlar sig kring, säger han.

– Från det att Svenskarnas parti lades ned i fjol så kan man säga att allt fler inom vit makt-miljön har börjat se SD som partiet. Därför ställer man upp som någon sorts utomparlamentarisk stödgrupp. Nordisk Ungdom kallar sig till och med för det: Spjutspetsen i den utomparlamentariska sverigedemokratiska rörelsen, säger han.

Radio Sweden har i två dagar sökt Sverigedemokraterna centralt för en kommentar, dock utan framgång.

Den enda från partiledningen som uttalat sig om demonstrationen är gruppledaren i riksdagen, Mattias Karlsson, som har skrivit om arrangemanget på sin privata Facebook-sida. Han skriver att även om han tycker att det är bra att människor demonstrerar mot regeringen och mot migrationspolitiken, så är det naivt att tro att man kan ha en demonstration som är öppen för alla, utan att stöta på problem. Han skriver vidare att man borde ha markerat tydligare "mot extremister från den revolutionära högern."

I övrigt har den enda tydliga kritiken från sverigedemokratiskt håll i media kommit från den lokala ordföranden i Enköping, Kristina Einarsdotter, som vill att arrangören Johan Widén utesluts. Till Enköpings-Posten säger hon att arrangemanget inte "är förenligt med hans uppdrag som kommunpolitiker i Enköping". Framförallt för att uteslutna medlemmar har tillåtits tala. Men hon belastar också Johan Widén delvis för det våld som skedde från delar av demonstranterna efteråt. Såhär sa hon till P4 Uppland:

– Indirekt så har han det eftersom han anordnar demonstrationen. Han måste se till att det inte blir såna här sammandrabbningar. Vi har haft mycket demonstrationer i Enköping och vi har aldrig haft någon sammandrabbning här.

Hon riktar också kritik mot riksdagsledamoten Pavel Gamov från Uppsala, som hon menar tidigare har arrangerat möten lokalt i Uppsala där uteslutna medlemmar varit inbjudna. Dessutom har han planerat ett framtida lokalt medlemsmöte med en tidigare Avpixlat-skribent och numera skribent för högerextrema Nya Tider, menar Einarsdotter. Uppgifter som Pavel Gamov först dementerade, men som SVT Uppsala i dag kunde bekräfta med en kopia på den första inbjudan som gick ut - där mycket riktigt Nya Tider-skribenten fanns med som huvudgäst.  

När Radio Sweden pratade med Pavel Gamov under gårdagen menade han att Kristina Einarsdotter endast gjort sina uttalanden i desperation för att hennes stöd lokalt är dåligt, och för att hon har en personlig vendetta mot honom.

Och så här sa han om "folkets demonstration" och arrangören Johan Widén:

– Vad gäller Johan Widén har han lämnat kommentarer om sin inställning till det här. Jag känner inte att det är läge för mig att recensera det utan det är en fråga för medlemmarna i Enköpings kommun. När det gäller folkets demonstration är det ingenting som Sverigedemokraterna har att göra med.

SD Enköpings gruppledare Lars Frantzén skriver i ett sms till Radio Sweden att Johan Widén "skött sina uppdrag i partiet på ett exemplariskt sätt". Och när det gäller "folkets demonstration" skriver Frantzén att Johan Widén vad han förstått "inte längre kommer att ägna sig åt denna verksamhet".

Om Kristina Einarsdotters kritik mot Pavel Gamov och Johan Widén skriver han att han är ”djupt bekymrad över” att ”hon gått ut med det i media” och att ”anledningen till hennes agerande troligast kan sökas i att hon tror att dessa utspel kan rädda henne kvar som ordförande (i SD Enköping)”.